Varsó szerint összesen akár 7,3 millió ukrán menekült érkezhet Lengyelországba

Varsó szerint összesen akár 7,3 millió ukrán menekült érkezhet Lengyelországba

Lengyel elemzések szerint összesen több mint 11 millió ember hagyhatja el Ukrajnát a háború miatt, közülük 2,8-7,3 millió menekült Lengyelországban maradhat – közölte szerdán a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium (MFiPR).

A közleményt azt követően adták ki, hogy a tárca vezetője, Malgorzata Jarosinska-Jedynak részt vett az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottsága (RB) Ukrajnával foglalkozó munkacsoportjának lengyelországi értekezletén, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal, valamint Aposztolosz Cicikosztasz RB-elnökkel együtt. 

Jedynak az értekezleten megerősítette:

Lengyelországba eddig több mint 2,5 millió menekült érkezett Ukrajnából.

A lengyel tárcavezető egy olyan „könnyen kezelhető és rugalmas” uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létesítését szorgalmazta, amelyből „legalább részben” fedezni lehetne a már – mint Jedynak aláhúzta – több milliárd euróra hágó szükségleteket. 

E szükségletek határozottan magasabbak a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyújtotta lehetőségeknél – hangsúlyozta Jedynak. Kifejtette: az Európai Unió jelenlegi költségvetési keretét Lengyelország nagymértékben felhasználta, így ezen belül nem rendelkezik olyan tartalékkal, amelyet át lehetne irányítani a menekültek befogadására.

Hírdetés

A menekültek befogadásával összefüggő költségeket az első 6 hónapban Lengyelország 2,2 milliárd euróra becsüli. 

Múlt heti bejelentés szerint az Európai Bizottság javaslata nyomán Lengyelország a menekültek befogadásának támogatásaként mintegy 600 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat az európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) részét képező, az uniós régiókat segítő EU-alap (REACT-EU) forrásaiból. A REACT-EU viszont az MFiPR szerint nem új eszközökből áll, hanem a 2014-2020 közötti uniós keret fel nem használt eszközeit csoportosítja át.

Szerdán a lengyel sajtó Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztos európai parlamenti felszólalását idézte, mely szerint „még túl korai” lenne konkrét – a Törökországba menekülteket támogató, 6 milliárd eurós pénzügyi alappal rendelkező, 2016-ban létrehozott uniós eszközhöz hasonló – pénzügyi támogatást előirányozni az ukrajnai menekülteket befogadó uniós tagállamoknak. 

A menekültek jelenleg különféle országokba utaznak – érvelt Hahn.

Amikor majd jobban látjuk, hol telepednek le, (…) eldöntjük, miképp segítsünk, különösen azoknak az országoknak, amelyeket ez a leginkább érinti”

– jelentette ki az osztrák biztos.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »