Varsó a fehérorosz menekülteket befogadja

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Lengyelország a fehérorosz határon fennálló helyezettől függetlenül továbbra is befogadja a hazájukban üldözött fehérorosz állampolgárokat, csak az elmúlt huszonnégy óra folyamán negyven ilyen személy érkezett – közölte csütörtökön a lengyel határőrség szóvivője.

Hírdetés

A fehérorosz menekültek a határátkelőkön nyújtották be a nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmüket, és lengyel humanitárius vízumot kaptak – mondta el sajtóértekezletén Anna Michalska.
   
A lengyel idegenrendészeti hivatal október végi adatai szerint a fehéroroszok képezik idén a legnagyobb, 870 fős csoportot azok közül, akiknek megadták Lengyelországban a nemzetközi védelmet élvező személy státuszát. Emigrációjuk a tavaly augusztusi, vitatott tisztaságú fehérorosz elnökválasztás után alkalmazott hatósági erőszak következménye.
   
A másik, 560 fős csoport az afgán állampolgároké. Ők az afganisztáni lengyel békefenntartó alakulat és diplomáciai képviselet alkalmazottai voltak, akiket a NATO augusztusi afganisztáni csapatkivonásakor, illetve az azt megelőző hónapokban menekítettek ki.
   
Az év elejétől október végéig összesen 1600 külföldi kapott Lengyelországban menedékjogot. Menekültstátusszal, illetve kiegészítő védelmi jogállással rendelkeznek.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »