Van egy olaj, ami szinte minden bőrbetegséget gyógyít

Van egy olaj, ami szinte minden bőrbetegséget gyógyít

A hazánkban is népszerű és jótékony hatású ricinus- és kókuszolaj után itt az ideje, hogy szót ejtsünk az argánolajról is, ami – bár nagyon egzotikus környezetből származik –, legalább annyira fantasztikus hatásokkal bír, mint korábban említett társai.

Az argánfa az egyik legősibb fafajta Földünkön. Nagyon speciális körülményekhez alkalmazkodott, olyannyira, hogy mindösszesen egy helyen, Marokkó délnyugati részén, a Szaharához közel érzi csak igazán jól magát – írja a bien.hu.

Az argánfa a legtöbb esetben nem túl nagy, legalábbis messze nem akkora, mint amit a hazai lombhullatóknál megszokhattunk. Általában csak néhány méter magasra nő, cserébe viszont kellően terebélyes.

Alakja egyértelműen a száraz, sivatagi éghajlathoz alkalmazkodott. Külső szemlélő számára megdöbbentő lehet, de az argánfán szívesen legelésznek a helyiek kecskéi: az igénytelen körülményekhez jól alkalmazkodó állatok gyakran majszolnak az alacsonyabb fákról.

Az argánfa terméséből nyerik ki azt az értékes olajat, amit világszerte Marokkó aranyaként ismernek. A tüskés ágak között világoszöld, az olajbogyóhoz hasonlító termések nőnek, amik némileg hosszúkásabbak, mint a jól ismert olíva termései. A bogyók közepén azonban ebben az esetben nem közvetlenül a mag van, hanem az argándió, és ezen belül található az 1-3 darab kincset érő olajos magvacska.

Az argánolajban az összes olyan fontos összetevő megtalálható, ami nélkülözhetetlen a szép és egészséges bőr, valamint az erős haj és körmök számára. Többek között igen jelentős mértékben tartalmaz E-vitamint, zsírsavakat, antioxidánsokat, illetve olyan anyagokat, amik elősegítik a bőr gyógyulását. Emellett gyulladáscsökkentő hatással bír, megújítja a kötőszövetet, valamint támogatja a természetes védekezőképességet a napsugarakkal szemben.

Manapság nincs nehéz dolgod, ha argánolajjal dúsított termékeket szeretnél vásárolni, hiszen jótékony hatásait a szépségipar is felfedezte. Ám ahogy a legtöbb olaj esetében, itt is a leghatékonyabb, ha koncentrált formában használod.

Persze ez nem éppen olcsó mulatság, de mégis is azt javasoljuk, hogy próbáld ki, hiszen a segítségével bármelyik szépségápolási termékedet dúsíthatod.

Akár más, jótékony hatású olajokkal is keverheted, de a test- és arcápolódat, vagy éppen a hajpakolásodat is gazdagíthatod vele (így az árát is jobban megéri). 

Az argánolajat kiválóan bevetheted a korábbi pattanások nyomai ellen. Ha kamaszkorodban a te életedet is megkeserítették ezek a faggyúval telt pöttyök, és bizony gyakran nyomkodtad is őket, a hátramaradó hegekkel talán most küzdesz igazán.

Hírdetés

Ezeket az argánolajjal halványíthatod, vagy súlyosságtól függően akár el is tüntetheted.

Így alkalmazd: Napi egy-két alkalommal egy cseppnyi olajat óvatosan masszírozz bele a hegekbe.

Az argánolaj gyógyír az ekcémára és a pikkelysömörre is, hiszen vitalizálja a bőr mélyebb rétegeit, segít kezelni a kiszáradást (vagy ami még jobb, megelőzi azt), így nyugtatja a viszkető bőrt, eltünteti a sebeket, és ebben az esetben is gyógyítja a hegeket.

Így alkalmazd: Napi egy-két alkalommal – ahogy a bőröd állapota megkívánja – óvatosan kend be vele az érintett területeket és hagyd, hogy az olaj alaposan beszívódjon.

Sokan küszködnek a striákkal nagyobb súlyveszteség, hízás vagy várandósság következtében.

Ennek a problémának a legjobb gyógymódja a megelőzés (amire tökéletesen alkalmas az argánolaj), de bátran használhatod a már meglévő striáidra is, mert – bár eltűnni valószínűleg nem fognak – az olaj összetevői nagymértékben halványíthatják a csíkokat és gyorsíthatják a gyógyulásukat.

Így alkalmazd: A felület nagyságától függően néhány csepp olajra lesz szükséged, amit naponta egyszer gondosan masszíroz a bőrödbe. Bár az argánolaj alapvetően hamar felszívódik, ha kicsit többet tettél magadra, természetesen tovább is kell kenned a bőrödet.

Akárcsak a népszerű ricinus- és kókuszolaj, az argánolaj is tökéletes gyógyír a hajproblémákra. Előzőekkel szemben azonban sokkal könnyebb felkenni, és nem is ragaszkodik annyira a hajhoz. Nem csak a töredezett hajvégek ellen vetheted be, érdemes kipróbálnod száraz és beteg fejbőr esetén is.

Így alkalmazd: Pakolásként éppúgy alkalmazhatod az argánolajat, mint a ricinust. A hajtövekre felkenve és a hajvégekbe bedörzsölve fél-egy órán át hagyd hatni, majd moss hajat a megszokott módon.

Használhatod hajvégápolóként is, ekkor a hajmosás után dörzsöld be néhány cseppel a hajad és meglátod, villámgyorsan elmúlik a töredezettség. (Ebben az esetben ne öblítsd ki, viszont tényleg csak pár csepp olajat használj, különben számolnod kell a zsíros hatással.)

Természetesen nem maradhat ki a körömerősítés sem a sorból; az olajat a gyenge, töredezett lemezkék ellen ugyancsak bevetheted.

Így alkalmazd: Pár csepp argánolajat és pár csepp citromlevet keverj össze, gondosan dörzsöld be vele a körmeidet és hagyd, hogy az elegy alaposan beszívódjon.

És hogy mi a végeredmény? Erős és csillogó körmök, valamint ápolt körömágy.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »