„Van egy hibája. Sajnos internetes” – Diákok a virtuális barátságról

„Van egy hibája. Sajnos internetes” – Diákok a virtuális barátságról

A diákok verseiből, prózáiból az világlik ki, hogy természetellenesnek tekintik az okostelefon „dominanciáját”, és az igazi emberi viszonyokban bíznak, azokat keresnék – mondta el Zsidó Ferenc, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője annak kapcsán, hogy a lap Barátom az okostelóm című diákpályázatának a napokban hirdették ki a nyerteseit.
„Mit jelent ma a barátság fogalma? Helyettesítheti valami más? Elég például a személyes találkozások helyett barátságot tartani Facebookon, Instagramon, telefonon? Lehet, hogy legjobb barátom a(z)… okostelóm?” – ezzel a témával hirdette meg legutóbbi, hatodik diákpályázatát a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havilap.

Összesen 64 pályamű érkezett a pályázatra Erdély minden szegletéből, ezek közül öt díjazottat emeltek ki a pályázat elbírálói.

Az ünnepélyes átadót és a pályamunkák kiértékelését múlt héten tartották a járványhelyzetre való tekintettel az online térben. Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője megkeresésünkre úgy értékelt, a pályázók többsége 11–12 osztályos, úgy tűnik, kell egy kis érettség ahhoz, hogy rávegye magát a középiskolás, merje megmutatni az írásait.

– fejtette ki Zsidó Ferenc. Hozzátette, a diákok írásaiból az világlik ki, hogy természetellenesnek tekintik az okostelefon „dominanciáját”, és az igazi emberi viszonyokban bíznak, azokat keresnék.

„Az elmúlt években a diákpályázatainkra zömmel prózai írások érkeztek, szinte csak novellákat díjaztunk. Idén másként alakult: mindhárom díjazottunk verssel jelentkezett, azok, akik dicséretben részesültek, prózai műveket küldtek be. Sok jó vers érkezett, ezek egyértelműen az utóbbi évek verstermésének legjavát jelentik, ami a diákok tollából született költeményeket illeti” – fejtette ki a főszerkesztő. Úgy fogalmazott, ez azt jelzi,

Hírdetés

a diákokban van kapacitás a versírásra, és hogy az online oktatás és pandémia ellenére a fiatalokban „van fantázia”.

„Az írások egyértelműen »itt és most« állapotokat rögzítenek, sok szó esik bennük a járványról, bezártságról, az online térbe való berekesztésről. A diákok arról írnak, amit éppen megélnek, nem áttételes, metaforikus, történelmi dimenziójú írások ezek, hanem azt szólaltatják meg, amit átélnek, átéreznek” – értékelt Zsidó Ferenc. Arról is beszélt, a verset író fiatalok elsősorban a szabad asszociációs szabadverset részesítik előnyben, de villanásszerűen rímes, kötöttebb formák is felbukkannak.

– fogalmazott a Székelyföld főszerkesztője. Kérdésünkre, hogy mit lehet tudni következő pályázatukról, Zsidó Ferenc azt válaszolta, megeshet, hogy egy évig nem hirdetnek újabbat, ugyanis egész sor kulturális intézmény ír ki pályázatot diákoknak annak okán, hogy a pandémia miatt egyéb tevékenységek szünetelnek.

„A következő évet talán kihagyjuk, hogy ne legyen tessék-lássék a részvétel, hiszen rengeteg helyre jelentkezhetnek a középiskolások” – mondta a főszerkesztő.

A Székelyföld folyóirat pályázatának első díját Nagy Zalán, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum 11. osztályosa, a második díjat Tamás Bernadett, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium végzőse, a harmadikat pedig Takács Boglárka, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző végzőse kapta. Dicséretben részesült Lukács Boglárka, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Líceum 12. osztályos diákja és Bende Anita Ágnes, szintén a Palló Imre Művészeti Líceum végzőse. A győztes pályamunkákat a februári Székelyföldben olvashatják az érdeklődők.

 

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »