Változatos közéleti témákkal jelent meg a Bécsi Napló legújabb száma

Változatos közéleti témákkal jelent meg a Bécsi Napló legújabb száma

A megújult formában, immár 16 oldalon megjelenő Bécsi Napló legújabb, március-áprilisi számában felvidéki szerzők cikkeit is olvashatjuk.

A folyóirat első oldalán Rudolf Schuster Szlovákia egykori államfője Jövőnk csak az Európai Unióban lehet címmel írt cikkében, amelyet Máté László fordított magyarra, nagyon kiegyensúlyozottan részletezi az Európai Uniós tagság előnyeit, és kitér a V4-es országok együttműködésének kedvező hasznára is. Csáky Pál Európai kérdőjelek – Európa a jövőnk című írásában ugyancsak az Európai Uniós tagság hozadékait taglalja, rámutatva, hogy mindig voltak kétkedők, de el kell ismerni, hogy biztonságunk érdekében, életszínvonalunk emelésében az EU-s tagság előnyünkre vált. Varga János, a bécsi Pazmaneum rektora ünnepi gondolatait osztja meg az olvasókkal húsvét kapcsán. Martos Péter Putyin Oroszországa – “Aki kardot ragad…” című írásában a háborús Oroszország helyzetét részletezi, kitérve Alekszej Navalnij halála okán az Oroszországban tapasztalható ellenzéki megtorlásokra. Hiller István Tavaszi szél Magyarországon című cikkében a magyarországi pedofil-ügyet, Ferenc pápa tavalyi látogatását, illetve a jelenleg Magyarországon felháborodást kiváltó eseményeket járja körül. Nagymihály Zoltán Katarzis helyett címmel Novák Katalin kegylemi döntését, lemondását és ennek következményeit taglalja. Másréti Kató Zoltán Fegyverkező Európa című írásában korunk komoly problémáját, az egész világot érintő háborús helyzetet, az országok fegyverkezését veszi górcső alá. Közlik az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége közgyűlésén megválasztott új vezetőség névsorát is, a leköszönő elnök, Hollós József helyébe Seidler Andreát választották.

B. Szabó Péter arról értekezik, hogy Svájcnak milyen a jelenlegi viszonya az Európai Unióhoz, a NATO-hoz és az Amerikai Egyesült Államokhoz, valamint mi lenne előnyös az ország számára, a tömörülésekből való kimaradás avagy az integráció. Fetes Kata Nemzetközi sajtószemléje ezúttal három írást tartalmaz a tudományos világ legújabb történéseiről. Egeresi Zoltán részletes tájékoztatást ad a törökországi választásokról, az ellenzék előretöréséről, a meglepetést okozó eredményekről. Paládi Renáta cikkében az orosz-ukrán háború aktuális fejleményei mellett kitér arra is, hogy miként ünnepelték meg Kárpátalján az 1848-49-es szabadságharc évfordulóját. Csinta Samu erdélyi tudósító az elhíresült verespataki aranykitermelés ügyében történt pozitív bírói döntést taglalja, Tömő Margaréta az először jelentkező vajdasági tudósító pedig a szerbiai választások eredményeit ismerteti.

Marossy Endre Petőfi Sándor máig vitatott segesvári eltünéséről ír egy koronatanú vallomása alapján, amely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a költő a segesvári csatában esett el. Folytatódik Kocsis Károly Magyarok a nagyvilágban című tanulmánya, amelyben ezúttal  részletesen foglalkozik az amerikai, kanadai, afrikai, ázsiai, ausztráliai magyar diaszpórával, közösségeikkel, szervezeti életükkel.

Hírdetés

Egyházi életünk sokszínűsége címmel a kismartoni püspökkel, “Mert Krisztus jó illata vagyunk” címmel pedig a felsőőri református lelkésszel készült interjút közlik. Rövid hírekben számolnak be az Ausztriában megtartott március 15-ei ünnepségekről és köszöntik a Linzben élő és tevékenykedő 90 éves Simonffy Erikát, az ottani magyarság rendezvényeinek szervezőjét. Szakály Sándor Egy életút vallomása címmel Komlóssy József, a kisebbségi tematika elkötelezett híve életét, sorsát bemutató könyvről írt recenziót, Tamási Orosz János tollából pedig ugyancsak recenziót közölnek Póda Erzsébetnek a dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás által megjelentetett Macskakő című kötetéről.

Lengyel Ferenc a felsőőri református olvasókör színjátszó csoportja Derült égből Mártonka címmel előadott bemutatóját értékeli. Palágyi István György értekezésében a tengerfenéken rejlő óriási energiatartalékok felhasználási lehetőségeit tárgyalja. Deák Ernő Ibolya Murber nemrég megjelent könyvét ismerteti, amelyben Burgenland kialakulását és fennállásának 100 éves történetét tárgyalja. A költészetet Monoszlóy Dezső hátrahagyott verse, illetve Léphaft Pál, Zsebők Csaba, Botos Ferenc és Veszelka Attila költeményei képviselik.

A Bécsi Napló legújabb számát Szabó Nóra színgazdag képeivel illusztrálták. A felsoroltakon kívül még természetesen egyéb anyagok is helyet kaptak a folyóiratban, a következő szám pedig május-június folyamán kerül az olvasók el. Jó szórakozást, hasznos időtöltést, kellemes olvasást kívánunk!

(BM/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »