Valószínű hőség-világrekord született: 82,2 fokot mértek Iránban

Valószínű hőség-világrekord született: 82,2 fokot mértek Iránban

Egy dél-iráni meteorológiai állomás 82,2 fokos hőindexet rögzített 36,1 fokos harmatponttal. Ez lehet a Földön valaha mért legmagasa hőmérsékleti érték, annak ellenére, hogy ezek nem abszolút értékek.

A hőindex lényegében hőérzetet jelent, ami a tényleges hőmérséklet és a páratartalom arányában azt mondja meg, az emberi test mennyire érzi kellemesnek az aktuális hőmérsékletet. A páratartalom függvényében például egy alacsonyabb hőfokot is melegebbnek érezhetünk, mint egy magasabbat.

A most Iránban mért adatok azt mondják, hogy 82,2 fokos hőérzet alakult ki annak köszönhetően, hogy 38,9 fokos volt a levegő hőmérséklete 85 százalékos relatív páratartalom mellett.

Hírdetés

Az adatok pontosságát még hitelesíteni fogják, de ha igazolják a mérések eredményét, akkor Iránban augusztus 28-án világrekord születet.

A harmatpont pedig azt mondja meg, milyen hőmérsékletnél kezd el kicsapódni a levegőben lévő pára. Az eddigi harmatpontrekord 35 fok volt.

A meteorológusok megerősítették, hogy a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában iszonyatos hőhullám tombol, Irán és Irak egyes pontjain 50 Celsius fokot mértek (ténylegesen, nem hőindexben). A kánikula sok régióban áramkimaradásokat okozott.

körkép.sk, intellinews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »