Valeriu Gheorghiþã: január 15-én kezdõdik a második szakasz, amiben az öregek, krónikus betegek és tanárok lesznek beoltva

Január 15-e után kezdődik a vakcinázási kampány második szakasza – amely körülbelül 4 millió 60 év feletti, krónikus beteg és oktató beoltását jelenti Romániában – jelentette be az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján. A katonaorvos a harmadik szakasz kezdetének április elejét látta reálisnak.

Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy előzetes felméréseik alapján az első szakaszban 250 ezer egészségügyi dolgozó beoltására számítottak, ennél azonban több sokkal kevesebben iratkoztak fel az oltásra.

Közlése szerint szerdán 150.000 adag koronavírus elleni oltóanyag érkezik Romániába, és mivel heti rendszerességgel fognak az országba érkezni, január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et. Mint emlékeztetett, az első tízezer adag vakcina december 26-án érkezett meg az országba, ezt december 29-én 140 ezer újabb vakcinaadag követte.

Hírdetés

A katonaorvos hozzátette, csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a COVID-19 elleni oltóanyagot (azaz nem lehetnek olyan egészségügyi panaszai, amelyek ellenjavallttá teszik az oltást), nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb mint egy hónapja fertőződött meg a vírussal. Ugyanakkor az állampolgárok döntenek arról, hogy be akarják e adatni maguknak a vakcinát.

Mint írtuk, Valeriu Gheorghita kedd délután a sajtó kérdésére a Dambovita megyei Găești kórházában berendezett oltásközpontban történtekre is reagált, ahol kórházmenedzsere nem akarta megsemmisíteni a nem felhasznált vakcinákat, ezért felhívást tett közzé a Facebookon, hogy bárkit, aki önkéntesen megjelenik, beoltanak, függetlenül a korától vagy rizikócsoportjától.

(hírszerk./hotnews/agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »