Valami bűzlik a lefejezős videók körül

A Betyársereg szóvivője hírzárlatra hivatkozik. Az MTVA arra kér, nézzük a híradóit. A Terrorelhárítási Központ nem válaszol. A fenti három szervezettől azt kérdeztük: hány darab – állítólag a migránsok által hátrahagyott – telefonról származtak azok a kegyetlenkedéseket bemutató felvételek, amelyekről a köztévé napokon keresztül, többperces blokkokban számolt be.

Napokon át, több percen keresztül exkluzívnak mondott felvételekről számolt be a köztévé híradója. A csatorna szerkesztői állították: sokkoló tartalom birtokába jutottak egy, a röszkei határban önkéntesként a hatóságoknak segítő nézőjüknek köszönhetően. Ezeken kívül minden homályban marad: nem derül ki például, hogy pontosan hány darab telefon jutott a közmédia birtokába.

Egyes és többes szám

Első anyagukban is folyamatosan keveredik az egyes és a többes szám. Legfőbb forrásuk, egy arcát és nevét nem vállaló férfi, a szélsőjobboldali Betyársereg pólójában kalauzolja a tévé riporterét a határban. A tudósításban elhangzik, hogy a férfi civil önkéntesként segítette a hatóságok munkáját.

Ennek kapcsán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy miután a riportban szereplő férfi nem azonosítható, így arra nem tudnak válaszolni, hogy bármilyen formában együttműködött-e a rendőrséggel. Hozzáteszik viszont, hogy a rendőrség a polgárőrséggel, a mezőőrséggel, más szervezetekkel a jogszabályokban szabályozott feltételek szerint működött együtt.

Katonai alakzatban pihenni

A Betyársereg pólója valószínűleg nem véletlen. A szervezet honlapjára október elsején felkerült egy beszámoló az alakulat határ menti tevékenységéről, és az ebben leírtak helyenként szó szerint megegyeznek azzal, amit a híradó terepszínű nadrágos, bakancsos, névtelen informátora elmond: GPS-koordináták szerint haladó harcedzett migránsok, akik katonai alakzatban ülnek le pihenni is. A Betyársereg cikkébe beágyazott lefejezéses videó pedig ugyanaz, amellyel az állami csatorna sokkolta nézőit és a megszólaltatott biztonságpolitikai szakértőket.

Hírdetés

A videóban a férfi egyébként következetesen telefonról és nem telefonokról beszél.

„Ezek mind a telefonról való képek” (2:51)

– szögezi le, majd bemutatja a BS oldalán is szereplő lefejezős videót.

„Itt egy érdekes videó, ez ugye a telefonról van.” (3:01)

Felhívtuk a Betyársereg szóvivőjét, Szabó Attilát, aki tudta, hogy ki felől érdeklődünk, de elmondása szerint hírzárlat van az ügyben, szerinte ezért sem szivárogtat már felvételeket a köztévé. Erre hivatkozva azt sem árulta el, hogy hány telefonról van szó. Viszont a Betyársereg pont a telefonok miatt visszament Röszkére, és honlapjukon részletes beszámolót ígértek. Feltettük a kérdést az MTVA sajtóosztályának is, válaszukból pedig az derül ki, hogy nekik nem szóltak a hírzárlatról, szó szerint ezt írták ugyanis: „Az Ön által feltett kérdések közül sokakra választ kaphat, ha az elkövetkező napokban is megtisztel bennünket és nézi híradásainkat.”

Toroczkai kurdjai nem érdekesek?

Akármennyi telefonról is van szó, a Betyársereg szóvivője által emlegetett hírzárlat nem érvényes Toroczkai Lászlóra, vagy a nyomozó hatóságok Ásotthalom polgármesterével ellentétben nem találtak semmi terrorgyanúsat azon az állítólag a határban talált „adathordozón”, amiről rendre posztol képeket a határfalu vezetője. Toroczkai a Facebook-oldalára ugyanis vörös csillagok közt pózoló, feltehetően kurd fegyvereseket rak ki. A polgármester lapunknak elmondta, hogy egyetlen darab pendrive-ot találtak, hallott is róla, hogy „más is talált már ilyesmit”, hozzáteszi ugyanakkor: „bár ez azért annyira nem gyakori, de rengeteg ruhát hagytak hátra a migránsok, ezeknek a zsebeiben érdekes dolgokra lehet bukkanni”. Őt sem az állami csatorna, sem hatóság nem kereste meg.

Az állami tévé egyik összeállítását azzal kezdi, hogy a „Terrorelhárítási Központ is vizsgál olyan telefonokat, amelyeket a bevándorlók dobhattak vagy hagyhattak el útjuk során az országban”. Hogyan lehetséges akkor, hogy a náluk lévő készüléket vagy készülékeket nem rendelte be a TEK? Ha pedig valóban terrorveszélyre utalnak a kukoricásban talált felvételek, ahogy azt szakértők segítségével a csatorna sugallja, akkor miért mutatják be azokat? Kérdeztük erről a TEK-et, de egy hét alatt válaszra sem méltatták levelünket. Ellentétben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal, ahonnan azt írták, hogy nem is találtak a helyszínen a rendőrök migránsok által eldobott telefonokat, és nem is küldtek tovább vizsgálatra ilyen készülékeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »