Vakcinavacilla

Vakcinavacilla

Még legcsatakosabb álmomban sem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor itt, Közép-Európa kellős közepén, hátunk mögött fél évszázadra nyúlt erőszakos térfoglalásának keserű tapasztalatával várjuk az oroszt. Reménykedünk, mert azt mondják, már a spájzban van, kétszázezer biztos, de kétmillió is lehetne. És ahogy az az oroszhoz illik, most is bonyodalmat okoz, harcos egók hat hétig ölik egymást miatta. Egyik jó csatlósként, másik az önmaga bűvöletében, hogy megdicsőüljön. Vagy inkább megsemmisüljön? Az orosz meg a spájzban marad.

Mindez olyan már, mint egy könnyed politikai lektűr. Akár szórakozhatnánk is rajta, ha nem az egészségünkről, emberi életekről lenne szó. A helyzetünkön nincs mit szépíteni, a káoszos kormányzás az ország oltási stratégiáját is csődközeli állapotba lavírozta. Főleg, hogy az eddigi menet alapján stratégiáról nem is lehet beszélni.

A koronavírus-járvány rendkívül súlyos veszteségekkel járó második hulláma még véget sem ért, a szakemberek már a harmadik hullámra figyelmeztetnek.

Az oltási program gyorsítása tehát kulcsfontosságú lenne. A politika persze talál okot, hogy vállon veregesse magát, minden csak marketing kérdése. Megvan az egymilliomodik első adaggal beoltott, ami jól hangzik, ám a nyájimmunitáshoz négymillió beoltott ember kellene.

Ha belegondolunk, hogy Magyarországon ugyanennyi idő alatt már több mint 3 és fél millió embert oltottak be, akkor a szlovák kormány önelégült nyilatkozatai is más fénybe kerülnek. Szörnyű belegondolni, hogy ilyen tempóban mi ezt mikorra érjük el.

Mert egyelőre ad hoc döntések születnek, átláthatatlan rendszerben, rosszul kommunikálva. Miközben az egyik fő gond az alacsony oltási hajlandóság, amely jóval az európai átlag alatt van. A felnőtt lakosságnak alig a fele gondolja, hogy fel kell vennie az oltást, és továbbra is magas a bizonytalanok száma, akik ugyan nem utasítják el a priori az oltást, de a kétségeik visszatartják őket. Ezt a réteget tehát jól célzott kampánnyal meg kellene találni.

Csakhogy felvilágosító tevékenységnek nyoma sincs, ehelyett hírdömping van jó és rossz vakcinákról, félelmet keltő mellékhatásokról.

Hírdetés

A félinformációkról és az álhírekről nem is szólva. Mindenki mondja a magáét, a fotelszakértőktől kezdve a kocsmai tudorokon át, a legburjánzóbb fantáziával megáldott összeesküvéselmélet-gyárosokig. Ez már a népbutítás magasiskolája.

Csak a józan hang veszik el a disszonanciában, a tudósok, a kormány mögött lévő szakértők szava nem hallatszik. Pedig lenne mit megmagyarázni az embereknek, elsősorban az AstraZeneca körül kialakult helyzetet, főként, hogy jelenleg a 60 év alattiak csak ezt az oltóanyagot kaphatják. A sok bizonytalanságra okot adó hír mellett hiányoznak az érvek, amelyek meggyőzőek lennének, hogy az előnyök felülírják a hátrányokat. Ezzel is magyarázható, hogy míg a 60 év felettieknél több mint hetvenezren kértek oltóanyagot, addig az ötvenes korosztályból a tízezret sem éri el az oltásra jelentkezettek száma.

Nem lehet ezt egy legyintéssel elintézni, hogy a vakcina rossz reputációja csak a konkurencia habverése. A nyugati országok sorban mondanak le a brit–svéd vakcináról, s nem csupán amiatt, hogy a többi oltóanyagnál alacsonyabb a hatékonysága. Az európai gyógyszerhatóság is elismeri, lehetnek veszélyes mellékhatások, s a napokban Brüsszel is lemondott 300 milliós megrendeléséről.

A hazai döntéshozók és a szakma felelőssége tehát, hogy a kérdésekre válaszokat adjon, mert az embereket könnyű hiszterizálni. Vagy ami még rosszabb, az eddigieknél is többen elbizonytalanodnak, és végképp lemondanak az oltakozásról.

Az oltási stratégiát tehát újra kell gondolnia a kormánynak, egy arra épülő masszív kampánnyal megtoldva. Kérdés, az új egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský képes lesz-e katonás rendet teremteni. Az első megszólalásai és lépései akár bizakodásra is okot adhatnak.

Valószínűleg azonban az hoz majd áttörést – és az oltakozási kedv is lendületet kaphat –, ha Magyarországon elkészül Szlovákia számára a Szputnyik V vakcina bevizsgálása, és elhárul az akadály a vakcina használata elől. Ami persze az ellenérdekelt liberális hadosztály számára komoly vereség lesz.

A legnagyobb hiba azonban, ha a liberális és konzervatív erők tovább folytatják a jó nyugati–rossz keleti vakcinaharcot. Mert az ellenség továbbra is a vírus, ezt kellene végre tudomásul venni.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/17. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »