Vádemelés a nagylaki határrendészek korrupciós ügyében

Vádemelés a nagylaki határrendészek korrupciós ügyében

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsánál nyolc határrendésszel – köztük egy alosztály-vezetővel – és egy román állampolgárral szemben.

Hírdetés

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben a nyomozás során valamennyi vádlott beismerő vallomás tett. A rendőr vádlottak hivatásos szolgálati viszonya az eljárás alatt megszűnt, közülük ketten közel fél évig voltak letartóztatásban.

A vádirat a nagylaki határrendészek szolgálatuk során még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy készpénzért cserébe eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

A hivatalos személyek megállapodtak abban, hogy a szolgálatuk alatt a külföldi állampolgároktól megszerzett korrupciós pénzt egymás között szétosztják, a készpénzt pedig egymástól meghatározott időközönként átvették, azokat különböző, egyedileg kialakított rejtekhelyen, esetenként pedig az átkelőhelyen tárolták a szolgálatuk végéig.

A vádlottak a korrupciós tevékenységet az eljárás adatai szerint bizonyítottan 2022. február közepe és 2022. június vége között folytatták, a vesztegetési pénzből valamennyien részesedtek.

Az ügyészség a kilenc vádlott többsége esetében büntetésként végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására, a vagyonvisszaszerzési eljárás eredményére tekintettel pedig a vádlottaktól lefoglalt 4.095 euró, 1.050 lei, 355 angol font, 210 zloty és 355.000 forint értékben vagyonelkobzásra tett indítványt vádiratában az ügyészség.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »