Utoljára 1914-ben volt ekkora földrengés – minden hírünk egy helyen a kelet-szlovákiai földrengésről

Utoljára 1914-ben volt ekkora földrengés – minden hírünk egy helyen a kelet-szlovákiai földrengésről

Hétfőn este földrengés volt Kelet-Szlovákiában, egyre több az anyagi kár. Összefoglalónk.

A földrengés a Richter-skála szerint 4,9-es erősségű volt. Epicentruma 17,8 km mélységben, a varannói járásbeli Gyapár község alatt volt.

A mai Szlovákia területén a felsővízközi járásbeli Girált területén volt 1914-ben hasonlóan erős, 4,8-as erősségű földrengés.

A Komáromot elpusztító, 1763-as földrengés erősségét 5,7-6,3 erősségűre becsülik.

Ez volt a tegnap esti első hírünk:

Hírdetés

Összeállításunkban összefoglaljuk, hol volt az elmúlt bő évtizedben kisebb-nagyobb földrengés az ország területén.

Eperjes megyében hét alkalommal szálltak ki a tűzoltók a hétfő esti földrengés miatt. Egy eperjesi lakóházból gázszivárgást jelentettek. A helyszínre a rendőrség és a gázművek ügyelete is kiszállt. A lakókat a műszaki mentés idejére evakuálni kellett. A gáz egy harmadik emeleti lakásban szivárgott.

Egyelőre nem észleltek rendellenességeket a vízi infrastruktúrában. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai azt vizsgálják, nem keletkeztek-e deformációk az víztározók, gátak, töltések szerkezetében, és annak közvetlen közelében.

Összes nyolc alkalommal riasztották a Kelet-szlovákiai Disztribúciós Vállalat ügyeletét, de csak alacsony feszültséggel kapcsolatos problémák miatt, a magasfeszültségű infrastruktúrában nem keletkezett kár – közölte Andrea Forbergerová, a VSD szóvivője.

Három településen kellett rendkívüli helyzetet kihirdetni a földrengés miatt: Holcsíkon (Holčíkovce) és Gyapáron (Ďapalovce) a Varannói járásban (Vranov nad Topľou), és Kövesen (Kolbovce) a Sztropkói járásban (Stropkov), mivel megrongálódtak a családi házak víz- és gázvezetékei, illetve maguk a lakóépületek, áramkimaradások is voltak.

Elsősorban a földrengés okozta stressz miatt hívták többen a mentőket, ezeket a helyzeteket az operátorok beszélgetéssel megoldották – közölték a mentők. Két embert szállítottak a homonnai kórházba – tájékoztatott a mentőszolgálat a közösségi hálón.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »