Ünnepvárás Nyárasdon

Ünnepvárás Nyárasdon

Szinte minden településen november végén valamilyen formában megjelenik az adventi koszorú, amelyen hétről-hétre egy újabb gyertya (vagy mostanában izzó) gyullad fel, hogy karácsonykor mind a négy fény teljes pompájában ragyogjon.

Nyárasdon is már évek óta hagyomány ez, és a községháza előtti szökőkút alakul át átmenetileg egy nagy méretű koszorúvá, amelyet szorgos kezek rengeteg fenyőgallyból állítanak össze. A faluban sok fenyőfa található, tehát nem kell drága pénzért beszerezni az alapanyagot. A fenyők tulajdonosai boldogan ajánlják fel az ágakat, hiszen helyükben egyébként is új gallyak nőnek majd.

Hírdetés

Nyárasdon sok ügyes kezű ember is él, közéjük tartozik Nagy Csaba gépkocsivezető, aki valamikor hat-hét éve kezdte el faragni a falu számára a betlehemi istálló alakjait: Máriát, Józsefet, a bölcsőben ringó kisdedet, sőt mára már a három napkeleti király (vagy bölcs) figurája is ott található a jászol mellett, meg egy bárányka, aki az ártatlanság jelképe.

Készülgetnek egyéb figurák is, de a mestert elhalmozták különböző megrendelésekkel, így kis méretű betlehemi istállót is készít megannyi fából faragott alakkal. De időnként a barátait is meglepi egy-egy faragvánnyal, sőt egy sakkozó asztalt, rajta sakktáblával is készített születésnapi meglepetésként. Nagy Csaba Facebook-oldalán számos egyéb alkotását is szemügyre vehetjük, ezekből is mellékeltünk néhányat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »