Ünnepelt a muraszombati magyarság

Ünnepelt a muraszombati magyarság

Harminc éves a Muraszombati Magyar Művelődési Egyesület Baráti Kör és 15 éve alakult meg tagjaiból a népdalkör. Ennek megünneplésére szombaton megtartották a hagyományos Magyar Estet a muraszombati Zvezda szállodában. A bál ezúttal is színvonalas programot kínált a magyarságnak.

– Az egyesületünk 30 éves volt tavaly, de sajnos a járvány miatt nem ünnepelhettük meg a kerek évfordulót. Most úgy döntöttünk, hogy egy hagyományos Magyar Est keretében pótolni fogjuk, ami elmaradt, hiszen a 30 év ezt megkívánja – mondta Sečko Zsuzsa, az egyesület vezetője. Zsuzsa nem titkolta, a covid az ő egyesületüket is megviselte, megritkult a tagság, az énekkari próbák pedig elmaradtak. De mindez nem jelenti azt, hogy ezzel feladták volna eddigi munkásságukat, törekvéseiket! Amint visszatér a régi élet, a Baráti Kör is folytatja a munkát. Az elmúlt harminc év is erre kötelez.

– Főleg színvonalában fejlődött nagyot az egyesület. Kezdetben a találkozás, a beszélgetés, a színházlátogatás volt a fő irányvonal. Majd mi is többre vágytunk, megalakult a népdalkör, a hímzőkör és a magyar nyelvtanfolyam gyerekeknek. Úgy gondolom, mindannyian sokat kaptunk ettől a csoporttól: megmaradtunk, ez a legfontosabb, megmaradt a magyar kultúra városunkban, a magyar beszéd és az ének. Hiszen ha mi nem vagyunk, ez elveszett volna – mondta Sečko Zsuzsa.

Az este folyamán a vendégekhez is odaléptünk, hogy a múltról, az egyesületi életről beszélgessünk. Ravnič Gita a megalakulástól tagja a Baráti Körnek. – A rádióban hallottam a hirdetést, hogy a muraszombati magyarok csoportot alakítanak. Elmentem én is, hadd lássam, mi ez. Az első találkozás a Zvezdában volt, összeismerkedtünk, és emlékszem, Kercsmár Rózsa a vajdasági emlékeiről mesélt sokat. Az ottani ismerőseit csak úgy emlegette, hogy az ottani baráti köre. Amikor névválasztásra került sor, több ötlet is elhangzott, de valamiért egyik sem illett igazán hozzánk, vagy már foglalt volt. Én pedig rákérdeztem, miért ne lehetnénk mi is egyszerűen baráti kör? Hiszen ez a név mindent magába foglal. Az ötlet mindenkinek tetszett. Azóta rengeteg rendezvényen vagyunk túl, szépek voltak a kirándulások is, de nekem a legértékesebbek a könyvbemutatók voltak, Papp Józsefnek is köszönhetően – mesélte Gita.

Hírdetés

Pocak Edvard Domonkosfáról a feleségével szintén rendszeresen látogatja a Baráti Kör rendezvényeit. – A nejem édesanyja Muraszombatban él. Rajta keresztül kezdtünk eljárni a magyar bálba, és azóta is minden évben itt vagyunk. Egyszerűen megfogott minket a bál hangulata, a magyar muzsika, a magyar szó, a tánc. Ezen kívül az Őszi Találkozóra is mindig ellátogatunk, hiszen a népdalkör által a településeink is jó kapcsolatot ápolnak és egymás rendezvényein is rendszeresen vendégszerepelünk. Az évek során nagyon jó barátságok alakultak ki a muraszombati magyarokkal – nyilatkozta.

A népdalkör kilenc tagjából mára csak négyen maradtak, de kitartanak, büszkén állnak színpadra és örömmel fogadják a vendégszereplésekre a meghívást. A népdalkör vezetője, Szomi Ilona 16 éve csatlakozott a csoporthoz, és még Pivar Ella, az akkori egyesületi vezető kérte fel a népdalkör vezetésére. – Mindig nagy örömmel jártak az asszonyok a próbákra, örülök, hogy a 15 év alatt szép eredményeket is elértünk, ezekre valóban büszkék lehetünk. Sok szereplés van mögöttünk. Domonkosfával, Hármasmalommal és Radamossal sikerült a legszorosabb baráti kapcsolatot kialakítanunk, ami valóban túlmutat az énekkari szerepléseken. Habár kevesen vagyunk, de lelkesen gyakorolunk, a zene, az éneklés valósággal éltet bennünket – mondta el Ilus.

Koltaj Valerija pedig, aki tagja az énekkarnak is, igazi barátokra talált a muraszombati magyarok közösségében. – Nekem a népdalkör és a Baráti Kör visszaadta a magyar nyelvet. Szó szerint újra megtanultam magyarul beszélni, hiszen nekem szlovén az anyanyelvem. Jól érzem magam ezekkel az emberekkel, a közös élmények, kirándulások, rendezvények mind jó emlékek számomra. Ez több, mint egy tagság, itt tényleg jóbarátokra leltem, akikkel viccelődünk, szórakozunk, megértjük, ha kell, támogatjuk, segítjük egymást. Jó együtt lenni, és számomra ez egy kilenc éve tartó igaz barátság.

A bálon Máthé László Eduárd lendvai főkonzul, illetve Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója is jelen volt, mindketten gratuláltak az ünnepelteknek az évfordulóhoz és az évek alatt elért sikerekhez, nem utolsó sorban a kitartó működéshez. Az igazgató elismeréssel is megköszönte a Baráti Körnek, illetve az énekkarnak a munkát, az odaadást. A program is színes és igényes volt. Természetesen fellépett a Baráti Kör népdalköre, majd közös produkcióban énekeltek együtt több muravidéki népdalkör tagjai. Danč Rozálija szavalt, majd az Orfeum Vándorszínpad operettelőadását hallgathatták meg a bálozók. Az este jó hangulatáról és a talapalávalóról már hagyományosan a Harangláb népzenei együttes gondoskodott.

Népújság

The post Ünnepelt a muraszombati magyarság appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »