Uniós tisztújítás: Mit ért el Szlovákia, és mit vár el a leendő csúcsvezetőktől

Uniós tisztújítás: Mit ért el Szlovákia, és mit vár el a leendő csúcsvezetőktől

A tagállamok többsége csütörtökön  megszavazta jelöltjeit az EU csúcsvezetői posztjaira: Ursula von der Leyent az Európai Bizottság élére, Kaja Kallast, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára és António Costát az Európai Tanács élére. Peter Pellegrini is nyilatkozott arról, hogy mit vár el Szlovákia a jelöltektől és mit vár el cserébe a jelölések támogatásáért.

Pellegrini kijelentéseiből elég jól kiolvasható, milyen stratégia mentén gondolkozott a szlovák kormány. Az egyik sarkalatos pont a szlovák Maroš Šefčovič helyzetben tartása, lehetőleg az Európai Bizottság egyik alelnöki posztján. Šefčovič pozíciójáért a szlovák kormány hajlandó lett volna akadályokat támasztani Costa elé.

Costa támogatásában az is benne van, hogy a Smer és a HLAS visszakaphatja felfüggesztett tagságát a szocdem S&D frakcióban. A pártok tagságát névleg az SNS-kötött koalíció miatt függesztették, valójában azért, mert a HLAS nem a progresszív PS-szel, hanem a Smerrel között koalíciót – magyarul: beavatkoznak a szlovák belpolitikába… Mindazonáltal ,érdekes körülmény, hogy a Smer és a HLAS tagságának felfüggesztését Costa támogatta.

Kaja Kallas kapcsán Pellegrini kijelentette:

„Kaja Kallas a jövőben nem térhet el a külpolitikai elképzelésinktől, mert Szlovákia vétózni fog. Kallasnak mértékletesebbnek kell majd lennie Oroszországgal kapcsolatos kijelentéseinél is. Az EU-t és a közös politikát kell képviselnie külügyi főképviselőként, nem Észtországot. És törekednie kell majd a konszenzusra”

Hírdetés

mondta Pellegrinit.

Körkép-vélemény:

Más kérdés, hogy kinevezése után Kallast semmi sem kényszeríti majd önmérsékletre, ráadásul a progresszív mainstream sajtó még adni fogja alá a lovat. E tekintetben tehát túl sók jóra nem számíthatunk. Lehet, hogy a külpolitikai kérdésekben a tagállamoknak vétójoga van, de az eddig is volt, Brüsszel pedig vagy megkerülte, vagy uniós források visszatartásával, sajtóhadjárattal vagy más eszközökkel kizsarolta a tagállamoktól a „megfelelő” döntést, vagy kijátszotta őket szabályosság határát súroló vagy átlépő trükkökkel.

Magyarul: Szlovákia mindhárom jelöltet támogatta, még ha feltételekkel is. Magyarország például csak Costát támogatta, Kallas esetében tartózkodott, von der Leyenre nemmel szavazott. Olaszország von der Leyennél tartózkodott, Costánál és Kallasnál pedig nemmel szavazott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »