Ungváron találkoztak a szlovák és az ukrán kormány tagjai

Ungváron találkoztak a szlovák és az ukrán kormány tagjai

Nyitókép: SITA

A tavaszi nagymihályi találkozó után Szlovákia és Ukrajna második közös kormányülésére kerül ma sor az ukrán Ungvár közelében. A miniszterelnököknek és minisztereknek így lehetőségük van arra, hogy értékeljék a közös projektek alakulását, amelyekről a szlovákiai találkozón született megállapodás.

Hétfőn közös ukrán-szlovák kormányülés lesz

– mondta megnyitó beszédében Robert Fico miniszterelnök.

Robert Fico  tájékoztatott arról, hogy a szlovák kormány újabb anyagi és humanitárius segélycsomagot készít elő, és arra biztatta az ukrán miniszterelnököt, hogy még a közelgő tél előtt pontosítsa az ukrán fél igényeit, hogy a szlovák segélyek a lehető leghatékonyabbak legyenek.

Hírdetés

Ezzel összefüggésben Robert Fico bejelentette az áramellátás vészhelyzeti ellátásának folytatását, valamint az Ukrajnának nyújtott energiasegély témakörének megnyitását az Európai Unió szintjén. Szlovákia nem halálos eszközökre összpontosítva katonai segélyt is készít Ukrajnának.

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy Szlovákia teljes mértékben támogatja Ukrajna európai uniós integrációját. Szlovákia pedig minden csatlakozási tárgyalási tapasztalatát felajánlja Ukrajnának.

„Szolidaritást vállalunk Ukrajnával, és a lehető leggyorsabban békét kívánunk. A békének igazságosnak, fenntarthatónak kell lennie, biztonsági garanciákkal kell rendelkeznie, és mindenekelőtt Ukrajna területi integritását kell tiszteletben tartani. És ebben a szellemben támogatni fogunk minden olyan békekezdeményezést, amely ehhez a célhoz vezethet”

– jelentette ki Robert Fico.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »