Ukrán szociológus: migránsokat telepíthetnek Ukrajnába

Ukrán szociológus: migránsokat telepíthetnek Ukrajnába

Egy ismert ukrán szociológus szerint fennáll a veszélye annak, hogy a háború befejezése után Ukrajnába elkezdik betelepíteni az afrikai és afgán menekülteket – közölte a Kárpáti Igaz Szó. 

Volodimir Paniotto a Fókusz című magazinnak adott interjút, ebben tért ki a lehetséges tervekre. Szerinte az idegen kulturális és társadalmi közegből érkező migránsok ukrajnai adaptációja sokba kerülne és sok időbe telne is, miközben semmi garancia nincs arra, hogy idővel „jó ukránokká” válnának. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban eleve rossz a megítélése a migránsoknak, sokan előítéletekkel rendelkeznek az idegenekkel szemben.

Hírdetés

Paniotto ezután azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára sokkal előnyösebb volna, ha a háború miatt külföldre menekült ukránokat próbálnák meg valahogyan hazacsábítani.

Ukrajna kapcsán a szakértők már régóta demográfiai katasztrófáról beszélnek. A külföldön tartózkodó népesség nagyjából 10 millió főre tehető. Nem ismertek az ukrán veszteségi adatok, ahogy egyelőre azt sem látni előre, hogy a háború további szakaszában vagy a háború befejezését követő gazdasági nehézségek miatt mennyien hagyják még el az országot. Ukrajna tényleges háború előtti népességéről nincsenek megbízható adatok, csak becslések. Jelenleg úgy saccolják, hogy az egykor 40 millió főnél nagyobb népességgel rendelkező országban 25 millióan élhetnek, igen nagy részük nyugdíjas.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »