Ukrán ajkú plébániai munkatársaknak tartottak lelkigyakorlatot Szinyákon

Ukrán ajkú plébániai munkatársaknak tartottak lelkigyakorlatot Szinyákon

Március 15–17. között megtartották ukrán nyelven is az egyházmegye plébániai munkatársainak lelkigyakorlatát, miután januárban a magyar ajkú hitoktatók és pasztorális tanácstagok számára vezetett lelki hétvégét Lucsok Miklós OP megyéspüspök. Fizer Jenő munkácsi káplán is jelen volt a Kárpátalja 33 római katolikus egyházközségéből összegyűlt munkatársak lelkigyakorlatán Szinyákon.

A mindennapok rohanó ritmusában gyakran elfelejtünk megállni és körülnézni. Talán észrevesszük a természet szépségét, rácsodálkozunk gyermekeink növekedésére, érezzük szeretteink melegségét, de betekintünk-e szívünk mélységeibe és megkérdezzük-e maguntól: „Mivel van tele a szívem? Mennyi szeretet lakozik benne?” A lelkigyakorlaton Lucsok Miklós püspök előadásai ebben segítették a résztvevőket.

„Minden nap választunk a fény és a sötétség között. Olyan bölcsekké kell válnunk, akik a betlehemi csillagot keresve igyekeznek találkozni Isten Fiával. Olyanokká, akik felismerik, hogy a fény kiszorítja a sötétséget. Ha bölcsek vagyunk, akkor nap mint nap Isten akaratát keressük.

Attól függően, hogy milyen állapotban vagyunk, a szeretet, a nyugalom, a békesség állapotában, az Úr megjelenik az életünkben. De fordítva is igaz: ha panaszkodunk, ítélkezünk, haragszunk, az Úr eltűnik az életünkből. Legalábbis nem látjuk Őt, bár a valóságban Ő ott van” – mondta többek között előadásában a püspök.

Az esti szentségimádás során, amelyet Fizer Jenő káplán vezetett, a közös imádság, a lélekemelő ének és a belső csend kíséretében a lelkigyakorlat résztvevőinek lehetőségük volt az Úr dicséretére, áldásának megtapasztalására, valamint megújult hittel kérték Istentől az igazságos békét Ukrajnában, egészséget és kegyelmet a támogatóknak és a jótevőknek, valamint megköszönték a kapott kegyelmeket.

Hírdetés

A résztvevők megosztották a lelkigyakorlaton átélt tapasztalataikat, benyomásaikat, melyek ITT olvashatók.

Szöveg: Dulo Olena írása alapján

Fotó: Weiss Viktória

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »