Ukrajna tervet készít a háború befejezésére. Zelenszkij a diplomácia útját választaná

Ukrajna tervet készít a háború befejezésére. Zelenszkij a diplomácia útját választaná

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken bejelentette, hogy Kijev „világos és részletes” tervet készít az Oroszországgal vívott háború befejezésére. Arról is beszélt, hogy a kezdeményezés Ukrajnáé, mert ő a háború áldozata.

„A diplomáciai út, amit Ukrajna vállalt, a mi kezdeményezésünk, mert mi vagyunk a háború áldozata. A [svájci] békecsúcs már lezajlott és most három részletes terven dolgozunk, amely az energetikával, az élelmezésbiztonsággal és a fogolycserével foglalkozik”

közölte Zelenszkij.

hangoztatta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy a részletes terv még az idén asztalra kerül, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ukrán haderőt meg kell erősíteni.

„Erősnek kell lennünk a harctéren, nem azért, mert háborúzni akarunk, hanem azért, mert békét akarunk. Ehhez viszont erősnek kell lennünk, ezért fejlesztjük hadiiparunkat, hogy erősek lehessünk”

fogalmazott.

Hírdetés

Zelenszkij szerint Moszkva csak az erőből ért.

Ukrajna épp ezen a héten írt alá védelmi megállapodást az EU-val és több uniós tagállammal köztük például Csehországgal. Korábban a britekkel, a franciákkal és az USA-val is kötött ilyen megállapodásokat.

Az EU védelmi megállapodás célja biztosítani Ukrajna tartós támogatását, és ez nem csak egy papír lesz. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök a kétnapos EU csúcson, csütörtökön kijelentette, hogy 500 milliárd védelmi keretet kell az EU-nak létrehoznia, ami évi 50 milliárd eurót jelent. Valószínűleg szándékosan nem fejtette ki azt, hogy ez a pénz Ukrajna támogatására vagy csak az európai hadiipar fejlesztésére költhető-e majd el.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a védelmi megállapodások szövegezése eléggé híján van konkrétumoknak, vagyis biztonsági garanciákat nem tartalmaz. Ukrajna támogatása tehát továbbra is a politikai akarattól függ, ám az egyre népszerűtlenebb döntéshez gyártottak egy újabb hivatkozási alapot.

Gyakorlati szinten is történtek jelentős változások. Az oroszok lassan haladnak előre a fronton, az ukránoknak juttatott nyugati fegyverek mennyisége pedig megnőtt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »