Ukrajna: Oroszország miért nem avatkozik be?

Ukrajna: Oroszország miért nem avatkozik be?

Ukrajna keleti részén folytatódnak a harcok, a meghirdetett tűzszünet és a nemzetközi közösség minden erőfeszítése ellenére. Miért nem avatkozik be Oroszország az ukrán válság menetébe? Az Oroszország Hangja Olivier Berruyer-hez, a lescrises.fr gazdasági blog írójához és a DIACRISIS Szövetség elnökéhez fordult ezzel a kérdéssel.

Úgy vélem, hogy jelenleg Oroszországban, a Nyugattól eltérően, sok a józaneszű ember, ami biztató momentum. Habár ezzel kapcsolatban viták folynak, én nem látom, hogy Oroszországnak miért is kellene beleavatkoznia az ukrán helyzetbe. Ugyanakkor, ha a szituáció elmélyülne, nem zárható ki a közvetlen vagy közvetett segítség Ukrajna keleti részén élők számára.

Luhanszk felett Apache típusú amerikai helikoptereket észleltek. Szerintem ez arról tanúskodik, hogy az USA fegyvereket szállít a kijevi vezetésnek. Ebben az esetben van-e joga Oroszországnak a „szemet szemért, fogat fogért” elvét követni, azaz fegyvert szállítani a felkelőknek Ukrajna dél-keleti részére?

Ez az elv nem igen illik az ilyen konfliktusokhoz. Erről a jelenlegi közel-keleti helyzet is tanúskodik. Ukrajnában az ellenállás elsősorban az Ukrajna keleti részén élőket foglalja magába, akik már néhány hete keményen ellenállnak. Ez meglepő, hiszen egy maroknyi csoport vette kezébe a hatalmat és szemben áll a hadsereggel, akinek nem sikerül visszavenni a területet. Először is, ez azt jelenti, hogy a hadseregnek nincs kedve harcolni a keleten élő testvéreikkel, másodszor pedig, hogy ezek az emberek rendkívül szervezettek és élvezik a lakosság támogatását. Egy adott terület próbál elszakadni Jugoszlávia mintájára, ám a lakosok többsége nem szeretne csatlakozni Oroszországhoz, ahogyan ezt Krím tette a konfliktus kezdetén. Nekem úgy tűnik, hogy hosszú tárgyalások fognak következni Oroszország és a Nyugat nyomásgyakorlásával. Azonban ha a fegyverek akarata érvényesül, akkor bonyolult és veszélyes helyzetet alakul ki.

Annál is inkább, mivel Ukrajna egy komoly gazdasági csőd felé közeledik. Ha megnézzük az ipari termelési számokat és a gazdasági mutatókat összességében, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig tart ki a jelenlegi hatalom. Fél év múlva ugyanis szembe kell néznie a teljes hiánnyal. Az is kérdés, hogy kitartanak-e addig a keleti szakadárok? Ez egy nagyon nehéz helyzet és nem gondolom, hogy Oroszország kész megengedni, hogy a harcok elérjék a határait. Ez a helyzet már most is igen ijesztő.

Hírdetés

A kijevi vezetésben olyan csoportosulások is részt vesznek, mint a Jobb Szektor, ahol teljesen őrült dolgok folynak, amelyekről a nyugati sajtó szinte egyáltalán nem beszél. Oroszország nem érdekelt a túlzott beavatkozásban, azonban azt sem engedheti meg, hogy a helyi lakosságot teljesen széttiporják, amely történelmileg szorosan kapcsolódik hozzá. Vagyis, most egy bonyolult helyzet állt elő, a Kreml viselkedése azonban, véleményem szerint, teljesen helyén való. Törekedni kell az indulatok csillapítására és elérni, hogy a felek tárgyalóasztalhoz üljenek és tűzszünetet kössenek.

Sajnos, az USA jelenleg nem ehhez a pozícióhoz tartja magát, és remélem, hogy Nyugat-Európa legalább ebben a szellemben fog fellépni. A Nyugat hajlamos mások kritizálására, a jelenlegi helyzetben azonban ez a politika teljesen csődöt mondott.

Oroszország Hangja


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »