Ukrajna 60 millió dolláros segélycsomagot kap az Egyesült Államoktól

Ukrajna 60 millió dolláros segélycsomagot kap az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok 60 millió dolláros katonai támogatást ígért Ukrajnának Joe Biden amerikai elnök és ukrán partnere, Volodimir Zelenszkij szerdai fehér házi találkozója előtt.

Biden hivatala kongresszusi közleményében kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott segélycsomagra „a határok mentén jelentősen megnövekedett orosz katonai tevékenység”, valamint az aknavetős támadások, a tűzszünet megsértése és egyéb provokációk miatt van szükség.

Zelenszkij a Fehér Házban tett látogatása során találkozik Bidennel.

Hírdetés

A washingtoni látogatás remélhetőleg Ukrajna szuverenitásának támogatását hozza majd a Krímet bekebelező Oroszországgal, illetve az ország keleti részén garázdálkodó oroszbarát fegyveres felkelőkkel szemben.

A Fehér Ház arról is tájékoztatott, hogy Biden bátorítani kívánja Zelenszkijt a korrupció elleni erőfeszítéseiben. A másik oldalon viszont azt várja, hogy Zelenszkij a Bidennel folytatott tárgyalása során szóba hozza Washington döntését, miszerint az nem akadályozza meg az Ukrajnát elkerülő Nord Stream 2 gázvezeték építését, Zelenszkij Oroszország erős geopolitikai fegyvereként fogja azt megjelölni.

A Pentagon már márciusban 125 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, beleértve két őrnaszádot is az ukrán területi vizek megvédésére.

Az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséggel az előző amerikai elnök, Donald Trump idejében azonban gondok adódtak, amikor nyilvánosságra kerültek olyan információk, hogy Trump a katonai segítség visszatartásával fenyegetőzött, így akart ugyanis nyomást gyakorolni a kijevi kormányra, hogy az vizsgálja ki Biden és a fia korrupciógyanús ügyeit. Ez vezetett végül a Trumppal szembeni első alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz, amely alól végül 2020 februárjában felmentették a volt amerikai elnököt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »