Újraválasztották Kereskényi Gábort a Szatmárnémeti RMDSZ élére

Újraválasztották Kereskényi Gábort a Szatmárnémeti RMDSZ élére

Csütörtökön, július 8-án a Szatmárnémeti Északi Színházban tartotta küldöttgyűlését a Szatmárnémeti RMDSZ. Az esemény, melyen 200 küldött vett részt, első programpontként pártok meghívott képviselői köszöntötték az egybegyűlteket: a partner NDF, MPP és PNL, valamint az USR-PLUS, a PSD és a politikusai.

Novák Levente, az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke felszólalásában elmondta: az mutatja a szervezet jó működését, hogy 2016-ban sikerült megnyerni a polgármesteri és megyei tanácselnöki széket, 2020-ban pedig sikerült megtartani ezeket a fontos tisztségeket. „Hatalmas sikerélmény köt Szatmárnémetihez, hiszen itt voltam a 2016-os győzelemnél. Elmondhatom: kevés helyen van olyan mozgósítás, vagy akár egy aláírásgyűjtő akció, mint itt. Sok városi szervezet példát vehetne a szatmáriakról!

Pataki Csaba megyei tanácselnök is úgy gondolta: a sikeres városi szervezet húzza magával a választásokon a vidéket is. Nagyok az elvárások most az RMDSZ irányába, nem csak helyi, megyei hanem országos szinten is – ennek fényében kell dolgozni.

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke az elmúlt évek munkájáról, megvalósításokról beszélt, felvázolva a jövőbeli terveket is.

„Sok feladat vár még ránk, mi pedig nem hátrálunk meg. Úgy érzem, a városi szervezetnek újjá kell születnie, vonzóvá kell tennünk minden generáció számára. Ki kell harcolnunk továbbá, hogy a szervezetünk az általa elért eredmények alapján foglalja el helyét az országos RMDSZ-ben. Ellensúlyoznunk kell a Székelyföld-központúságot a Szövetségen belül. Sok megkeresés érkezett felénk a Barátság Nyugdíjas Klub részéről, miszerint egy új székhelyre lenne szükségük. Tenni fogunk ennek érdekében is” – mondta Kereskényi Gábor.

Szőcs Péter városi tanácsi frakcióvezető az elmúlt évek eredményeiről beszélt, melyben fontos szerepe volt a helyi tanácsosoknak is, elsősorban erősítve a vezetés munkáját. Maskulik Csaba városmenedzser szerint úgy dolgoztak, hogy mindenki számára érezhető legyen a javulás. Az elvégzett munka eredményét mutatja az is, hogy az etnikai arányokhoz képest jóval több szavazatot kapott az RMDSZ. A csapat pedig ma már nem csak négyéves tervben gondolkodik, hanem 8 vagy akár 12 éves tervek is vannak, amivel biztosított a város folyamatos, jó ütemű fejlődése.

Hírdetés

A parlamenti beszámolóban Turos Lóránd szenátor elmondta: a koalíciós partnerekkel keresik a közös irányt, megakadályozva a közösségünket veszélyeztető döntéseket. Magyar Lóránd az erős csapatról beszélt: Szatmárnémetiben és Bukarestben is rátermett emberek dolgoznak a szatmáriakért. Nagy Szabolcs a bukaresti viszonyokat úgy jellemezte, hogy a koalícióban, de politikai elemzők szerint is az RMDSZ a kiegyenlítő súly és a józan ész képviselője, amíg a koalíció többi tagja most is kampányol.

A szavazatszámlálás ideje alatt tartott a választott tisztségviselők válaszoltak a küldöttek kérdéseire. Mint kiderült, a polgármesteri hivatal azon dolgozik, hogy több minisztériumi épületet is használatba kaphassa: a Sport Hotel mellett a Szakszervezetek Művelődési Házát is használatba vennék. Vizsgálják továbbá a Szatmárnémeti Strand koncessziós szerződését, ugyanis a strand működtetője nem tartotta magát a koncessziós szerződésben megfogalmazott feltételeknek.

A választmány két részből tevődik össze. Ennek hivatalból tagja Kereskényi Gábor, mint a város polgármestere, a nyolc RMDSZ-körzet elnökei – Polner Zoltán, Kovács Máté, Kibédi Albert, Kacsó Zoltán, Babos Szilárd, Veres Norbert, Balázsi István, Maskulik Csaba -, az RMDSZ városi tanácsosai – Bertics István, Barakonyi Gergő, Dohi Trepszker Lilla, Gáti István, György Ildikó, Kiss József, Német Szabolcs, Reszler István, Szejke Ottilia és Szőcs Péter -, Muresán István MIK-elnök, Zai András a Barátság Nyugdíjas Klub elnöke, Kereskényi Noémi, a Városi Nőszervezet elnöke, az ifjúság képviseletében Nagy Tóth Márk, Molnár Dániel, Tóth Bettina, Gyenes Kincső és Gáti Edmond, továbbá Turos Lóránd szenátor, Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs parlamenti képviselők.

Ezt a sort egészíti ki a csütörtökön szavazás útján „kinevezett” választmányi tagok sora. A küldöttek szavazólapot kaptak, melyen 38 név szerepelt – ebből kellett 15 tagra voksolni. Az így kialakult lista alapján lettek tagjai a testületnek: Pataki Csaba, Rácz Ervin, Erdei D. István, Stier Péter, Barta Zoltán, Butka Gergely, Altfatter Tamás, Kiss Mihály, Thoroczkay Sándor, Tatár Szabolcs, Miszti Örs, Csorvási Béla, Molnár Gyöngyi, Bura Maksay István és Rákóczi Réka.

A választmányi tagok megválasztását követően a hagyományokhoz híven megtartották az első választmányi ülést is, melynek legfontosabb programpontja a Szatmárnémeti RMDSZ elnökének a megválasztása volt.

Pataki Csaba „a jó csapaton nem változtatunk” alapján javasolta elnöknek Kereskényi Gábort, akit ellenjelölt és ellenszavazat nélkül választott újra a választmány. Magyar Lórándot is nyílt szavazással, ellenszavazat nélkül választották újra alelnökké. A jegyzői tisztségre Barta Zoltánt javasolták, akinek szintén bizalmat szavaztak.

A közgyűlés részeként Kereskényi Gábor emlékplakettet adott át Erdei D. István volt parlamenti képviselőnek, megköszönve az elmúlt 20 évben a szatmáriak érdekében kifejtett bukaresti munkát, Barta Zoltán, a Partiumi Magyar Napok főszervezője az idei esemény programpontjairól és a szervezés nehézségeiről számolt be. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »