Újra terjed a madárinfluenza

Újra terjed a madárinfluenza

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca megerősítette a hírt, miszerint az ország területén ismét felütötte a fejét a madárinfluenza. A fertőzés jelenlétét Pozsonyban és Kassán mutatták ki. A tenyésztőknek ezért óvatosnak kell lenniük és a gyanús eseteket azonnal jelenteniük kell az állatorvosi szolgálatnak. A madárinfluenza Szlovákiában tavaly is ebben az időszakban jelentkezett.

A madárinfluenzát vizsgáló zólyomi laboratórium Pozsonyban szabadon élő szárnyasoknál, Kassán pedig fogságban nevelt szárnyasok esetében mutatta ki a madárinfluenza jelenlétét. Kassán az állatkertben jelent meg a fertőzés, ahol kacsák pusztultak el, Pozsonyligetfalu egyik taván pedig egy elhullott hattyúnál mutatták ki az Európa-szerte jelenleg terjedő H5N5 vírust.

Felhívja a figyelmet, hogy mennyiben a természetben elhullott madarakat találunk, semmiképp se érintsük meg a tetemeket, és azonnal jelentsük az illetékes szerveknek, melyek vizsgálat után eldöntik, hogy a madártetem alkalmas-e a mintavételre. Amennyiben igen, biztosítják a mintavételt, s annak az illetékes laboratóriumba való továbbítását, majd a tetem likvidálását.

Hírdetés

A madárinfluenza főként a házi baromfi, a tyúkok, kacsák, pulykák, libák, gyöngytyúkok, valamint fürjek, galambok, fácánok, foglyok, hattyúk, kormoránok, sirályok, vadgerlék, seregélyek, rigók, fecskék, verebek, de a struccok és emuk körében is előforduló betegség. Leggyakoribb tünetei, hogy a szárnyasok feltűnően kezessé, bágyadttá és étvágytalanná válnak, felborzolják tollazatukat, ha tehetik, melegre húzódnak, a tojók gyakrabban kotkodácsolnak, s csökken a tojáshozamuk. De megnyilvánulnak légzőszervi tünetek (erős köhögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás) is. A betegség gyakran emésztőszervi (gyomor- és bélrendszeri) elváltozásokat is okoz.

Az újonnan vásárolt baromfit a tenyésztőnek előre fertőtlenített közegben kell elhelyeznie, a szabad kifutóban tartott baromfit pedig zárt térben vagy tető alatt kell etetni és itatni, megakadályozva a szabadon élő madarak bejutását.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »