Újabb videó a Városházáról: idén májusban is tárgyalhattak az értékesítésről

Újabb videó a Városházáról: idén májusban is tárgyalhattak az értékesítésről

A Főpolgármesteri Kabinet elvileg már tavaly novemberben döntött arról, hogy maradjon a Városháza az önkormányzat tulajdonában, de a fővárosi vagyonkezelő vezetője idén májusban is eladásra kínálta érdeklődőknek a 35 milliárd forintosra tartott ingatlanegyüttest.

Újabb videót osztott meg az Anonymus-maszkos alak a Városháza eladása ügyében. Az eddigi információk szerint a főváros egy döntés-előkészítési anyagot rendelt a vagyonkezelőjétől, és ennek vezetője, Barts J. Balázs ennek részleteiről beszélt a nyilvánosságra került felvételeken a Fővárosi Önkormányzat épületegyüttesének esetleges vevőivel. Akkor az önkormányzat közölte, a döntéselőkészítő anyag arra tett javaslatot, hogy a Városháza ingatlana maradjon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, és főpolgármesteri kabinet 2020. november 26-i ülésén ezzel egyetértett.

Csakhogy a pénteken az Indexen megjelent újabb videón, amelyen ismét Barts J. Balázsnak, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezetőjének a hangja hallható, a vagyonkezelő képviseletében egy olyan koncepcióról beszél, hogy el kell adni a ma használt Városháza épületét, és mellette kell egy újat építeni. Ebben pedig az az újdonság, hogy az állítások szerint ez a beszélgetés már 2021. május 5-én zajlott a vagyonkezelő Attila úti irodájában, tehát csaknem fél évvel az után, hogy elvileg már döntés született arról, hogy nem adják el a Városházát.

Ehhez képest a felvételen arról beszél, hogy „ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal. Tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé. És nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a 60 ezer négyzetméteres épületet valaki megvenné-e.”

Hírdetés

Emellett részletesen bemutatja az elvileg már elvetett forgatókönyvet az értékesítésről: „Ennél az alternatívánál azzal számolunk, hogy a jelenlegi »Központi Városháza« kiürítésre és értékesítésre kerül, és az önkormányzat vezetése és a főpolgármesteri hivatal egy új épületbe költözik. Az új épület bruttó szintterülete 15 500 négyzetméter (7 föld feletti szint esetén), 6600 négyzetméter alapterületű mélygarázs (220 parkoló három szinten). Ennek az épületnek a megvalósítása 11-11,5 milliárd forint a mélygarázzsal együtt, a telek megvásárlása pedig 1,6-2,0 milliárd forint. A jelenlegi »Központi Városháza« értékesítésénél itt is 30-35 milliárd forinttal számolhatunk.”

Ráadásul a beszélgetés egy pontján úgy fogalmaz, hogy „tehát van egy régi Városházánk, és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet. És akkor ez a döntés született.”

Péntek délelőtt Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy fegyelmit kapott Barts J. Balázs, mert „hibázott, hagyta magát csőbe húzni”, de a bizalmat nem vonták meg a BFVK-t 2014 óta vezető szakembertől. A területen 20 éve dolgozik, működésével kapcsolatban ez alatt nem volt semmiféle kritika, mondta a főpolgármester, leszögezve, a Városházát nem akarják eladni. „Barts J. Balázs olyan típusú tárgyalásokat is folytatott ebben az ügyben, amelyre nem volt megbízatása, sőt amellyel ellentétes megbízatást kapott a fővárostól.”

Kérdésre válaszolva azt mondta, Barts Balázst meglátása szerint „csőbe húzták”: „egy beruházói csoport leültette tárgyalni, és ő hibázott, olyan mondatokat mondott, amit nem kellett volna mondania”. Úgy vélte, a beszélgetés létrehozásának az lehetett a célja, hogy Bartsot csőbe húzzák.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »