Újabb Szent László-falfestmény Sepsikőröspatakon

Újabb Szent László-falfestmény Sepsikőröspatakon

A Szakács Tamás restaurátorral folytatott kutatásunk nyomán egy eddig ismeretlen Szent László-legenda freskóciklus – talán az Ütközet jelenete – bontakozik ki a vakolat alól a kőröspataki római katolikus templom hajójának északi hossz­falán: eddig egy nyilazó és egy lovas alak részlete látható.

A templom szentélyében már a 19. századtól ismert ún. „apostolgaléria” egyedülállóan gazdag falfestményei mellett, ha töredékesen is, de témája miatt rendkívül fontos Ütközet falképjelenet a 11. olyan középkori művészeti emlékünk Háromszéken, amely Szent László életének egyik meghatározó mozzanatát örökíti meg.

Hírdetés

Mindeddig a következő háromszéki római katolikus, református és unitárius templomokban ismertük a híres legenda 14–15. századi falképábrázolásait: Besenyő, Bibarcfalva, Erdőfüle, Gelence, Gidófalva, Kilyén, Kökös, Maksa, Nagyajta, Szacsva. Ezek közül ma már az erdőfülei és a maksai képsorokról csak Huszka József (1854–1934) sepsiszentgyörgyi rajztanár akvarellmásolatai alapján tudunk.

A most napfényre kívánkozó teljes jelenet és a szentély nagyszerű apostolábrázolásai szakszerű restaurálásra várnak. Vidékünk műemlék-helyreállítási munkálatai között a kőröspataki falfestmények újjászületésének szakmai feltételei is rendelkezésre állnak. Már csak olyan intézmények vagy akár magánszemélyek támogatása hiányzik a nagy horderejű munkához, amelyek, illetve akik a felbecsülhetetlen művészeti értékek iránt elhivatást éreznek.

Jánó Mihály


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »