Újabb részletek az M1-es teljes lezárásáról

Újabb részletek az M1-es teljes lezárásáról

Egy szarvas bolyong az M1-es autópálya melletti erdőben, az útpálya és a vadkerítés között.

Vasárnap reggel 8 és 10 óra között teljesen lezárják az M1-es autópályát a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt – mondta a Magyar Közút kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak. Hozzátette: az autópálya forgalmát mindkét irányból az 1-es számú főútra terelik.

A mindkét irányt érintő lezárásra a 43-as és az 55-ös kilométerszelvényei között, tehát a Nagyegyháza és Óbarok közötti szakaszon kerül sor a tervek szerint vasárnap reggel 8-tól 10 óráig. Pécsi Norbert elmondta: az elmúlt időszakban több bejelentést érkezett, valamint a társaság is tapasztalata, hogy

egy szarvas tévedhetett be a vadhálón belüli területre.

Az M1-es érintett területe speciálisnak mondható, miután ezen a szakaszon viszonylag távol esik egymástól a vadháló és az úttest, a kettő között pedig egy körülbelül 50 ezer négyzetméteres erdő húzódik, hívta föl a figyelmet a kommunikációs igazgató. A Magyar Közút valószínűsíti, az eltévedt szarvas itt rejtőzhet.

A társaság szakemberei végig megvizsgálták az érintett pályaszakaszon a vadvédelmi hálókat, de sehol sem tapasztaltak hibát, ezért arra gyanakszanak, az eltévedt állat egy közeli le- vagy felhajtónál tévedhetett be.

A legkisebb forgalom idején

Hírdetés

A célzott vadkihajtásra a későbbi esetleges balesetveszélyes helyzetek elkerülése végett, az illetékes vadásztársaság és a rendőrség szakembereivel közösen fog sor kerülni – ismertette Pécsi Norbert, hozzátéve: ennek idejére közlekedésbiztonsági okok miatt szükség lesz a teljes pályazárra.

A forgalmat a kiterelés idejére az 1-es főútra fogják irányítani

a rendőrség szakemberei, a Magyar Közút pedig megbontja a vadvédő háló egy 100 méteres szakaszát az 55-ös kilométerszelvény térségében. A cél az, hogy az állatot erre a területre tudják terelni, és így elhagyja az autópálya melletti részt.

Azért választották a vasárnap reggeli időpontot, mert az előzetes becslések alapján ilyenkor a legkisebb a sztráda forgalma. A kommunikációs igazgató megjegyezte, az eddigi bejelentések után „csak az állat hűlt helyét találták” a helyszínre kiérkezve a Közút, illetve a vadásztársaság szakemberei. Bíznak benne, hogy vasárnap reggelig nem fog balesetveszélyes szituáció kialakulni.

A közlekedőket arra kérik, hogy vezessenek figyelmesen, és lehetőség szerint próbálják meg elkerülni a balesetveszélyes helyzetet, ugyanakkor elismerik,

„nagyon nehéz lereagálni egy útra tévedt állattal történő ütközést”.

Ha véletlenül megtörténne a baj, és a sofőrnek, a szemtanúknak van lehetősége, húzódjanak le a leállósávba, és a szalagkorláton kívüli területen kérjenek segítséget, illetve ott várakozzanak.

A Magyar Közút szakemberei folyamatosan vizsgálják az út menti védőhálókat, illetve, ha egy állat az autópályára téved, akkor a protokoll szerint mindkét irányban egy-egy kilométeres körzetet tüzetesebben is átnéznek, hibát keresve a védőhálón. Pécsi Norbert azonban emlékeztetett, a sztrádát az állatok elől nem lehet hermetikusan lezárni, a vadak a csomóponti és felhajtói ágaknál bármikor be tudnak jutni, ezért azokban a térségekben, ahol több a vadállat, érdemes fokozottabb óvatossággal közlekedni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »