Újabb minisztériumi bomba: Nincs magyar alkalmazottja a magyar kultúrával foglalkozó részlegnek

Újabb minisztériumi bomba: Nincs magyar alkalmazottja a magyar kultúrával foglalkozó részlegnek

Ahogy azt hétfőn közöltük, Szlovákia Kulturális Minisztériuma csendben, „sunyi” módon megszüntette a kisebbségi és ezen belül a magyar kultúra osztályát, és azt augusztus elsejétől egy új osztály keretén belül, most már egymás mellett tervezi működtetni a gyűlölt és megvetett államnyelv-rendőrséggel.

A magyar osztály vezetőjét úgy értesítették munkahelyének megszűnéséről, hogy előtte sem szóban, sem írásban nem vonták be a fent jelzett átalakítási eljárásba. Az egész ügyre a koronát az OľaNO vezette kulturális minisztérium azzal az érzéketlen megoldással tette fel, hogy a „többpólusú politikák osztályának“ elnevezett részleg vezetésével az államnyelv-rendőrség igazgatóját, Oľga Škorecovát bízták meg.

Az államnyelv-rendőrség praktikáit szinte minden magyar intézmény kénytelen volt közvetve vagy közvetlenül megismerni. Most ennek a nyelvrendőrségnek a vezetője lesz a magyar kisebbségi kultúra főnöke.

Hírdetés

Most újabb, a magyar kultúra kormányzati kezelését hátráltató intézkedés lehetőségéről kaptunk hírt. Ennek lényege, hogy a kisebbségi kultúrák osztálya létszáma a közelmúltban 5 dolgozóban volt meghatározva, augusztus 1-jével viszont már csak két ember látja el ezeket a feladatokat. Tomáš Bandák és Branislav Bango dolgozik csak a leminősített részlegen. Ezidáig még számolni lehetett Kún Kelemen Melinda személyével is, az osztályvezetőt azonban, ahogy jeleztük, augusztus elsejével elküldték.

A minisztérium kisebbségi osztályára közvetlen rálátó forrásunk elmondása szerint vélelmezhető, hogy a minisztériumi vezetés belátható időn belül nem is fogja feltölteni a kisebbségi részleget. Ennek fő oka nem is nevezhető elsősorban magyarellenességnek, forrásunk elmondása szerint arról van szó, hogy a múlt héten tragikusan elhunyt Dolinay államtitkár nagyon a szívén viselte a magyar kisebbség sorsát a minisztériumon belül, azt viszont jelenleg még nem tudni, hogy ki tölti be a sajnálatos módon megüresedett államtitkári posztot, és így az sem tudható, hogy az új államtitkár preferenciái között hol helyezkedik majd el a kisebbségi referatúra.

Azzal ugyanis, hogy az osztály augusztus elsejével megszüntették, átalakították, elvesztette eddig önállóságát, és átkerült az államtitkár közvetlen irányítása alá. Jelenleg tehát 60%-os létszámhiánnyal dolgozik a magyar kultúrát is magába foglaló részleg, magyar nemzetiségű alkalmazottja pedig jelenleg egyetlen sincs.

Ez nyilván nem erősíti a Milanová miniszterasszony belépésekor mondott pozitív elképzelésekbe vetett hitet. Kedden írásban érdekődtünk a minisztériumnál, hogy a személyzeti állapotokat meg tudják-e erősíteni, illetve tervezik-e a 60%-os létszámhiányt feltölteni? Amint választ kapunk a minisztériumból, frissítjük cikkünket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »