Újabb migránsáradatra figyelmeztet a Világbank elnöke

Beláthatatlan következményekkel járhat az igazságos jövedelemosztás és a rászorulók megsegítésének elhanyagolása a világ legszegényebb országaiban – figyelmeztetett egy következő lehetséges migránsáradatra a Világbank elnöke, Jim Yong Kim.

2030-ra a szegénységben élők fele konfliktuszónákban fog élni – így hangzott a Világbank elnökének kijelentése, melyet a londoni közgazdasági egyetemen mondott. A bankszektor élén álló ázsiai-amerikai férfi arra hívta fel a fegyelmet, hogy a társadalmi csoportok és a világ különböző nemzetei között immár olyan széles szakadék tátong,  ami polgárháborúkat is szíthat, és tömeges kivándorlást is okozhat a legsanyarúbb sorsú államokban.

Forrás: EPA

Forrás: EPA

Hírdetés

Az internet és az okostelefonok, tabletek segítségével egyre több szegénységben élő ember láthatja, hogy “mit nem kap meg”, mindenki a gazdagabb országok világára kíváncsi, őket kutatják a világhálón is.

Ezek az emberek igazságosabb jövedelemelosztás nélkül nem fognak beletörődni sorsukba – magyarázta a vezető. Meglátása szerint az irigység nem csupán a mások által birtokolt javakra vonatkozik, hanem a lehetőségekre is, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak egy ország gazdasági növekedésének fenntartásában. Mikor ezek a törekvések a lehetőségek hiányában kudarcba fulladnak, megjelennek az új konfliktusok, az erőszak, a szélsőségesség, végül pedig a migráció.

Afrika a mobilinternet korában

A világbanki adatok szerint 2015 végén Afrikában 226 millió okostelefon csatlakozott fel a világhálóra. Afrikában 1,2 milliárdan élnek, de 2020-ra az okostelefonon internetezők száma megháromszorozódik, és a 750 ezret is elérheti. A telefonhasználók könnyen kapcsolatba léphetnek egy másik faluban élő ismerősükkel, de ha kedvük van, egy jóléti államban élő ismerőstől hallgathatnak történeteket, és így könnyen rájöhetnek, milyen körülmények között élnek valójában.

Ma 2 milliárd ember él konfliktuszónákban, 2010 óta drasztikus növekedést mutattak ki a felmérések a fegyveres konfliktusok tekintetében, 2012 óta pedig – főként az Iszlám Államnak köszönhetően – 120 százalékkal nőtt a terrorfenyegetettség. Kim kiemelte, hogy a konfliktuszónák és a szegénységben élők számának növekedését a világbanki kezdeményezések önmagukban nem tudják megállítani. A Világbank április 10-én frissített adatai szerint ma a szegények 17 százaléka él konfliktuszónákban, ez az érték 2030-ra viszont 46 százalék fölé fog kúszni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »