Újabb mementó a trianoni gyalázatra

Újabb mementó a trianoni gyalázatra

Majd ha már lehet szabadabban mozogni a gúnyhatárok között is, a trianoni gyalázat egy újabb emlékhelyét lehet felkeresni Székelyföldön.

Majd ha már lehet szabadabban mozogni a gúnyhatárok között is, a trianoni gyalázat egy újabb emlékhelyét lehet felkeresni Székelyföldön.

Június 4-én tervezték leleplezni, de a világjárvány miatt csak vasárnap avatták fel, illetve szentelték meg ünnepélyes keretek között a kézdiszárazpataki közösségi ház közelében felállított Trianon-emlékművet.

A Bodó Imre ny. főesperes, plébános által celebrált szentmisét követően helybeliek és meghívottak az Ópra Benedek-iskola és közösségi ház udvarán lévő emlékműhöz vonultak. Az avatóünnepség a Szóró Dorina és Gergely Tamás által irányított furulyacsoport fellépésével kezdődött, majd Balogh Tibor, Kézdiszentlélek község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

– mondotta többek között az elöljáró, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét. Ugyanakkor köszönetet mondott Biró Levente tanítónak, az emlékműállítás ötletgazdájának, Tódor Előd képzőművésznek, az emlékmű tervezőjének, valamint a terv kivitelezőinek, a kézdiszentléleki Bartalis kőfaragó családnak és a kettős kereszt elkészítőjének, Fábián Leventének.

Hírdetés

Rancz-Gyárfás Elemér, a kézdiszentléleki Apor István-iskola igazgatója Tria­nonról szólt. „Bár már nem igazán hisszük a régi Magyarország feltámadását, de hiszünk Székelyföldben, a székelység nem volt, hanem merem hinni, hogy lesz, mert mi is Trianon üzenete száz év távlatából? Elsősorban a megmaradásért, identitásunk megőrzéséért való tenni akarás, valamint a merész kiállás (…). Gondoljunk mindennap, a nap minden órájában Trianonra” – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

Ezt követően Bartók Anita tanuló Juhász Gyula Trianon című versét szavalta el, majd Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke mondott ünnepi beszédet.

– hangsúlyozta a politikus.

Az emlékművet Balogh Tibor polgármester, Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Rancz-Gyárfás Elemér iskolaigazgató leplezte le. A Trianon-emlékművet Bodó Imre ny. főesperes, az egyházközség plébánosa áldotta meg. Az ünnepség a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hunhír.info – Háromszék


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »