Újabb magyar nevek az égbolton

Újabb magyar nevek az égbolton

Korábban már beszámoltunk róla, hogy hivatalosan is kisbolygót neveztek el két felvidéki személyiségről: Grendel Lajos Kossuth-díjas íróról és Kaszás Attila színművészről. Az idén májusban hivatalossá vált, hogy a prágai Károly Egyetem néhai docenséről, Mészáros Attila (1951-2022) csillagászról is elneveztek egy aszteroidát.

A javaslatot az illetékes nemzetközi testületnek Csehország legmagasabb fekvésű, az 1070 m magas Kleť hegyen működő csillagvizsgálójának a munkatársa, Jana Tichá tette, aki elsősorban a Földhöz közeli égi objektumok és kisbolygók megfigyelésével foglalkozik. Maga (illetve férjével közösen) is már több tucatnyi aszteroidát fedezett fel, emellett a csillagdában először megfigyelt kisbolygók nevére tett javaslatot.

Hírdetés

A  Szegedi Tudományegyetem legújabb, 2022. szeptember 22-i keltezésű hírlevelében arról olvashatunk, hogy az intézmény javaslatára több személyről is elneveztek egy-egy kisbolygót, köztük két, idén elhunyt kiemelkedő személyiségről: Haumann Péter (1941-2022) Kossuth-díjas színművészről  és Csákány Béla (1932-2022) matematikusról,  a szegedi egyetem egykori rektoráról is  [(612787) Haumannpéter és (450297) Csákánybéla].

Természetesen nemcsak elhunyt személyekről, hanem még élő kiválóságokról is elnevezhetnek valamilyen égitestet. Tavaly decemberben jelentették be, hogy a Szegedi Tudományegyetem egykori diákja, a COVID-19 elleni hatónyag egyik feltalálója, Karikó Katalin is bekerült az „égiek” társaságába.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »