Ütik, rúgják, szurkálják a retkek a jegyvizsgálókat és az autóbusz-vezetőket – olyan is volt, hogy előkerült a dobócsillag

Ütik, rúgják, szurkálják a retkek a jegyvizsgálókat és az autóbusz-vezetőket – olyan is volt, hogy előkerült a dobócsillag

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthat – jelentette ki a MÁV Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton.

A május 11-i közlekedési kultúra napja alkalmából a társaság megerősítette, hogy elítéli a munkatársai ellen elkövetett erőszak minden formáját.

Minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesznek – emelték ki, hozzátéve, hogy a fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, illetve a rendőrségnek köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket.

Megjegyezték, hogy a MÁV-START 169 testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára.

A tájékoztatásban írtak szerint legtöbbször a menetjegy nélkül vagy nem megfelelő jeggyel utazók jegyellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, és hangsúlyozták, hogy a bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja.

A közleményben kitértek arra is, hogy bár az elmúlt pár évben csökkent a társaságnál dolgozó közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, de 2023-ban közel 40 százalékkal több ilyen eset történt, mint előtte.

Hírdetés

Tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók – emelték ki.

Idén, az első negyedévében már 24 eset történt. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték, megdobálták, vagy sörrel öntötték le a jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót – részletezték.

Említést tettek a közleményben egy rendszeresen agresszív csoport tagjairól, akik rendre Ercsiben szállnak fel és Érd felsőig vesznek jegyet, de Kelenföldig utaznak. Az őket számonkérő ellenőrt egy alkalommal szóváltás után dobócsillaggal támadták meg – írták.

Ismertették azt is, hogy a Volánbusznál havonta többször történik fizikai támadás a munkavállalók ellen, a szóbeli atrocitás pedig mindennapos.

Az elmúlt közel egy évben 109 esetben kényszerültek az autóbusz-vezetők rendőri segítséget kérni, 33 eset fajult a tettlegességig – tudatták.

Közölték, az egyik eset során 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a Volánbusz munkatársa, több helyen eltörött az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett. Egy másik autóbusz-vezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt szállítottak kórházba.

Számos esetben 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek a megtámadott dolgozók, illetve többször személyes anyagi kár is keletkezett, mert a bántalmazások során többük szemüvege is eltört – tették hozzá.

Bemutattak egy tavaly márciusban, Érd és Tárnok között történt esetet is, amely végén két év börtönt és két év közügyektől való eltiltást (ettől különösen megrettenhetett – a szerk.) kapott egy nő, aki az utasokba és az autóbusz-vezetőbe is belekötött, a sofőrt pedig kétszer meg is ütötte – írta közleményében a MÁV Zrt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »