Újabb kiállítás indult útjára, mely Esterházy János életútjának és örökségének állít emléket

Újabb kiállítás indult útjára, mely Esterházy János életútjának és örökségének állít emléket

Dr. Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, és Laczkó Gábor, szőgyéni mérnök, grafikus közös munkája nyomán született meg az a vándorkiállítás, melyet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján láthatott első ízben a közönség a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomban.  Az Esterházy János – Isten szolgája című kiállítás anyaga több kivitelezésben készült és indult útjára a Kárpát-medencében, felidézve a 120 éve született mártírpolitikus életútját, munkásságát.

Szőgyénben, a trianoni diktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából rendezett emlékezések egyik színhelye a Nagyboldogasszony-templom volt, ahol Farkas Zsolt esperesplébános szentmisét mutatott be, majd megnyitotta a kiállítást, mely

A szőgyéni templomban 2017-ben már emlékeztek Esterházy Jánosra, s emléktáblát avattak a tiszteletére, melyet sokan felkeresnek, hogy elhelyezzék a kegyelet koszorúit, virágait.

A szőgyéni kiállítást megtekintette Csámpai Ottó, az Esterházy János Zarándokközpont igazgatója. Az emlékünnepségen énekkel és zenével Danczi Mónika és Václav Tihamér, a kürti székhelyű Hajnalvándor énekegyüttes két tagja közreműködött.

Hírdetés

A kiállítás anyagát technikai okokból a templomból áthelyezték a szőgyéni könyvtár mellett működő galériába, ahol megtekinthette az érdeklődő közönség, köztük a Csongrády Lajos Alapiskola tanulói is.

A kiállítás Szőgyénből Budapestre vándorolt, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületéhez, mely a kőbányai lengyel templom közössége által alapított karitatív és kulturális szervezet.

Az Esterházy János emlékét őrző kiállítás június 16-án nyitja meg kapuit és várja a közönséget.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »