Nem élhetek muzsikaszó nélkül – Ünnepelt és emlékezett a zselízi Csemadok

Nem élhetek muzsikaszó nélkül – Ünnepelt és emlékezett a zselízi Csemadok

A Csemadok zselízi alapszervezete 2024. május 4-ére szervezte meg a kulturális szervezet 75. születésnapjával egybekötött nótaestjét. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című rendezvénynek a helyi kultúrház adott otthont.

A színes programfolyam, amelynek műsorközlője Récsei Noémi televíziós műsorvezető volt, a Franz Schubert Vegyeskar műsorával kezdődött; a Horváth Géza által vezetett énekkar produkcióját a helyi alapiskola tanulóinak fellépése követte. A tehetséges diákok szavalattal, énekkel, valamint hegedű-, szaxofon- és zongorajátékkal álltak színpadra. Ezután került sor a díszoklevelek átadására; megköszönték Gáspár Gizella, Krizsovics Erzsébet és Nagy Mária munkáját, s in memoriam Kántor Jánost is kitüntették. A díszoklevelet a zselízi nótakirály gyermekei vették át.

A rendezvény további részében éppen a 2023 nyarán elhunyt Kántor János emlékének adóztak. A Csemadok döntése alapján a hagyományos zselízi nótaestek innentől kezdve az ő nevét viselik majd.

Hírdetés

A műsorfolyam első részében a kéméndi Bartiné Tóth Éva, a fegyverneki Kiss György, a farnadi Nagyné Baka Ella és a bényi Smid Erzsébet egy-egy nótával emlékezett Kántor Jánosra. Kivétel nélkül olyan énekesek álltak színpadra, akik az elmúlt években nótáztak Jánossal közösen. Jelen volt a pogrányi Bús Katalin, az andódi Gál Zoltán, a párkányi Juhász Irén, az ebedi Kovács László, Fegyvernekről pedig Halúz Márta, Hlaváčné Tőke Veronika, Kovács Gyula, Mészáros András és Szolár Mária is ellátogatott hozzánk. A zselíziek közül Nagy Andrea énekelt, s mikrofont ragadott Nagyszombat megye alelnöke, Berényi József is”

– foglalta össze a rendezvény főszervezője, a Csemadok helyi alapszervezetének alelnöke, Cserba Gabriella. Mint mondta, a 16 órakor kezdődő program végig nagyon jó hangulatban zajlott, a közönség élvezte a műsort, tapsolt és dalolt 22 óráig.

A tágabb régió amatőr nótaénekeseit Mezei Zsolt és cigányzenekara kísérte.

A Csemadok zselízi alapszervezete méltó módon adott hálát azoknak, akik elhivatott munkájukkal, szenvedélyükkel és alázatukkal évtizedeken át erősítették és mindmáig erősítik közösségük szellemi és kulturális életét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »