Újabb csalási mód terjed a zöld igazolvány megszerzéséért, a hamis pozitív Covid-teszt

Újabb csalási módot leplezett le a román hatóság: több családorvos ellen nyomozást indítottak, mivel a gyanú szerint Covid-19 teszteket hamisítottak. Az egészségügyi dolgozok nem reális Covid-19 pozitív teszteket állítottak ki az embereknek, hogy szabadságra mehessenek, illetve utána védettségi igazoláshoz jussanak, mint akik éppen átestek a betegségen – számolt be a Digi24.

Hírdetés

A belügyminisztérium (MAI) képviselője, Monica Dajbog beszámolt arról, hogy arra utaló jeleket, bizonyítékokat fedeztek fel a rendőrök, hogy újabb csalási módszert alkalmaznak egyesek, hogy hamis EU-s védettségi igazolásokhoz jussanak. Az utóbbi időszakban a családorvosok az egészségügyi minisztériumtól ingyenesen Covid-19 gyorsteszteket kaptak a betegség beazonosítása érdekében, ám egyes orvosok ezeket arra használták, hogy a tesztektől függetlenül a pácienseket Covid-19 pozitívnak vegyék nyilvántartásba. Ebben az esetben az érintett személy egy két hetes fizetett betegszabadságot vehet ki, ami után mint gyógyult, kézhez kapja a zöldigazolványt, miközben a valóságban meg sem betegedett – ismertette az eljárást a belügy képviselője.

Hozátette: az utóbbi egy héten 22 gyanús esetre figyeltek fel a hatóságok, 26 személy ellen indítottak eljárást. A Közegészségügyi Igazgatóságok (DSP) ellenőrző vizsgálatokat indított hasonló esetek felderítésére, mint ahogy a rendőrség is figyelemmel követi a gyanús eseteket.

Andrei Baciu, ügyvivő egészségügyi miniszter az újabb csalási módszert kommentálva elmondta, érthetetlen, hogy egyesek kiskapukat keresnek oly módon, hogy azzal emberi életeket veszélyeztetnek. Állítása szerint akik hasonló törvénytelenséget követnek el, azokat be fogják azonosítani, és viselniük kell tetteik következményét. (Digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »