Új vallásközi párbeszéd központot alapítottak Irakban

Új vallásközi párbeszéd központot alapítottak Irakban

Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem tizenegy napos látogatáson vett részt Irakban, mely a vallásközi párbeszéd előmozdítását szolgálta.

Szuromi Szabolcs Anzelm premontrei professzor szeptember 14-től 24-ig tartózkodott Irakban, Husszein imám halála évfordulójának negyvennapos időszaka alatt. Ez a legjelentősebb vallási – és egyben karitatív – esemény Irakban. A látogatás első szakaszában Szuromi Szabolcs Anzelm a legkiemelkedőbb iraki szent helyeket kereste fel: Nedzsef, Kerbela, Kúfa, Ur; ahol tárgyalásokat folytatott a legfőbb iraki síita vallási vezetőkkel, valamint több interjút adott a vallásközi párbeszéd fontosságáról.

Az iszlám említett szent időszaka nagyon kifejezi a vallásukhoz és hazájukhoz ragaszkodó muszlimok áldozatkészségét. Ez nem pusztán a napokig tartó gyalogos zarándoklatokban nyilvánul meg, hanem a zarándoktömegek étellel és szállással történő ingyenes ellátásában is. Kerbela – Husszein imám sírja – a különböző vallású emberek éves találkozásának is a színhelye.

A Vászit tartománybeli Al-kúti és Vásziti Egyetem együttműködésében szeptember 19-én került sor a Talib Zejdan Taban Al-Musszavi és Szuromi Szabolcs Anzelm professzor által az úgynevezett Ábrahám-vallások (zsidó, keresztény, iszlám) összehasonlító tanulmányozására megszervezett új vallásközi párbeszéd központ megalapítására, és egyben az első tudományos konferencia megtartására.

Hírdetés

Az arab nyelvű szimpózium középpontjában Jézus Krisztus és Szűz Mária személyének a muszlim hagyomány szerinti értelmezése állt. Ehhez kapcsolódott a Vásziti Egyetem Ábrahám-vallásokról szóló bevezető szimpóziuma szeptember 20-án, amely a november folyamán – Ferenc pápa március 5. és 8. között lezajlott iraki látogatása fő üzenetének, a közel-keleti vallási közösségek békés együttélésének jegyében – megrendezendő szélesebb körű konferencia legfontosabb témáinak bemutatására szolgált.

Ekkor került sor az Al-kúti és Al-niszuri Egyetem által összeállított Jézus Krisztus az iszlám felfogásában című kötet bemutatására is, amely arab és angol nyelven látott napvilágot.

Szuromi Szabolcs Anzelm vallásközi kapcsolatokat erősítő tevékenységét a Vásziti Egyetem szeptember 20-án Igazságosság és Tolerancia díjjal ismerte el, míg a terület kormányzója szeptember 21-én a Vászit tartományért elismeréssel tüntette ki.

Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »