Új nemzedék: Orbán unokaöccse is ügyvezetővé vált a Dolomit Kft.-ben

Ügyvezetővé avanzsált az Orbán család harmadik generációjába tartozó Orbán Dávid a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-ben, a família legnagyobb bányászati cégében. Forrásai alapján a 444.hu azt írja, már három ügyvezetője van a cégnek: Orbán Győző Bálint, aki Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző, a kormányfő öccse, és a kormányfő 1987-es születésű unokaöccse, a fivére részéről. 

Érzékeltetésképp: hazánkban tíz olyan kőbányászattal foglalkozó társaság van, amely eléri az évi egymilliárd forintos bevételt, de a Dolomit Kft. nyereségessége még ezt is túlszárnyalja. Nyilvános adatbázisokból az látszik a lap szerint, hogy Orbán Dávid is otthonosan mozog ebben a világban.

2017 szeptemberétől 2020 novemberéig ő volt az egyik tulajdonosa a győri Vörös Kavics Bányászati Kft.-nek, egészen 2020 novemberéig. A cég viszont azért nem veszi fel a versenyt a Dolomit Kft.-vel, mivel 2020 volt a legjobb éve, de akkor is csak 28,9 millió forint bevétel és 3,6 millió forint nyereség jött össze.

Hírdetés

Azonban Orbán Dávid két másik vállalkozásban továbbra is érdekelt. Egyrészt egy győri ügyvéddel, Mürkl Mátéval közösen tulajdonosok a 2017-es alapítású, győri székhelyű és ugyancsak kavics- és homokbányászattal fgolalkozó MUROBÁN Kft.-ben, melyben 30 százalékos részesedéssel rendelkezik. Másrészt a nádasladányi, lakóépületek építésével foglalkozó RODÁVI Építőipari Kft., ahol még tulajdonjoggal bír.

Orbán Dávid személyében ezzel már a család harmadik nemzedéke vághatott bele a munkába a Dolomit Kft.-nél. 

A bányavállalat értékesítésből származó árbevétele 2019-ben 4,047 milliárd, majd 2020-ban 3,5 milliárd forintra mérséklődött. Néhány más tevékenységével viszont még nyereségesebb is lett a cég. Ami a profitot illeti, összesen a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként a privatbankar.hu számításai szerint. Tavaly természetesen amint alkalom nyílt rá, a teljes összeget ki is vették osztalékként. Sokatmondó az is, hogy a cég 2015 és 2019 között mind az öt évet komoly nyereséggel zárta.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »