Új lendületet vett a kampány – Pellegrini és Korčok nem kímélték egymást

Új lendületet vett a kampány – Pellegrini és Korčok nem kímélték egymást

Peter Pellegini és Ivan Korčok az államfőválasztás második fordulója előtt először a Rádio Slovensko vitaműsorában csapott össze.

A vitaműsor során a két jelölt nem kímélte egymást, Ivan Korčok mindjárt a műsor elején beleállt Pellegrinibe azt nehezményezve, hogy az ugyan a nép államfőjelöltjének tartja magát, közben meg repülőgéppel szálldos a gyűlésekre, s megkérdezte tőle, tudja-e egyáltalán mennyibe kerül a vonatjegy. Korčok ezzel a Denník N információira utalt, miszerint Pellegrini a Hlas parlamenti képviselőjének, Náhliknak a Kassára tartó gépét használta fel arra, hogy eljusson a királyhelmeci találkozójára.

Mindkét jelölt igyekszik a többi államfőjelölt támogatását is megszerezni a második forduló előtt.

A vitaműsor során szóba került az is, hogy Forró Krisztián a Hlas elnökét támogatja az államfőválasztás második fordulójában.

Ennek kapcsán Pellegrini kijelentette, hogy a Magyar Szövetség elnökségének többsége is a támogatását fejezte ki. Ivan Korčok viszont arról beszélt, hogy Igor Matovič-csal tárgyal a támogatásról, és közel áll ahhoz is, hogy megegyezzen Patrik Dubovskýval. Peter Pellegrini erre reagálva kijelentette, hogy soha nem igényelné Matovič támogatását, „még akkor sem, ha ezen állna vagy bukna a dolog”. Szerinte Matovič a főgonosz a szlovák politikában.

Pellegrini megerősítette, hogy Štefan Harabin választóit megszólította. Harabin mintegy 12 százaléknyi támogatást szerzett az első fordulóban. „Štefan Harabin szavazóinak fel tudom ajánlani azt a típusú politikát, amelyet ők is támogatnak” – jelentette ki Pellegrini.

Szlovákia stagnál, előre kellene lépnie. Bár az államfő Szlovákiában nem rendelkezik erős jogalkotási jogkörökkel, meg tud nyitni témákat, és be tudja azokat vinni a politikai életbe. Ebben Ivan Korčok és Peter Pellegrini államfőjelölt is egytértett a vitaműsor során.

Mindketten tisztában vannak azzal, hogy a kormánnyal együtt kell működniük. Pellegrini azonban attól tart, hogy Korčok erre nem lenne képes, mivel ellensúlya akar lenni a kormánykabinetnek.

Hírdetés

Korčok az államfő függetlenségét is fontosnak tartja, de – mint mondta – kész együttműködni a kormánnyal az embereket szolgáló intézkedésekben.

„A gazdasági növekedés nem éri el azt a szintet, amelyet szeretnénk” – mondta Pellegrini. A jelenlegi helyzetért Igor Matovič és Eduard Heger korábbi kormányait is hibáztatja, amelynek Korčok is a tagja volt. Pellegrini azt állítja, hogy a jelenlegi kormány a rossz pénzügyi helyzet ellenére az elmúlt hónapokban szociális intézkedéseket tudott tenni, és építkezésekkel, beruházásokkal próbálja beindítani a gazdasági növekedést. Hozzátette: ő maga több éves politikai tapasztalatot hoz a köztársasági elnöki hivatalba. Elmondta, hogy pályafutása során külföldi delegációkat vezetett, és részt vett például külföldi egyetemekkel való szerződéskötésekben is.

Korčok azt is hangsúlyozta, hogy meg kell oldani a fiatalok külföldre távozását.

Szerinte gazdasági téren az államfő nyithat kapukat a vállalkozók és a régiók előtt, és segítheti őket beruházásokhoz jutni. E téren is szeretne együttműködni Robert Fico kormányával. „Én magam ezt nem tudom megcsinálni” – mutatott rá, hozzátéve, bár van diplomáciai és kapcsolattartási tapasztalata, a kormánnyal való együttműködésre van szüksége a jó irányba vezető változtatásokhoz. Elhatárolódott az előző kormányokat ért bírálatok elől. Hangsúlyozta, hogy a külpolitika, amelyért ő volt a felelős, akkor működött. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányoknak a járvány miatt kialakult rossz helyzet ellenére jelentős szociális intézkedéseket sikerült végrehajtaniuk az elmúlt választási időszakban. Ugyanakkor elismerte, hogy a kormány elszalasztotta a lehetőséget.

A kormánnyal való együttműködés kérdésének kapcsán Korčokot aggasztja Pellegrini túlzott „szolgalelkűsége”, Pellegrini viszont amiatt aggódik, hogy Korčok mindenáron arra törekszik, hogy a kormány ellensúlya legyen.

Pellegrini kijelentette, képes lesz szembeszállni a kormánnyal, ha az a szlovák alkotmánnyal ellentétes lépést kíván megtenni, vagy elárulja a küldetését. Bírálta az ellenzéki politikusok kijelentéseit, miszerint Korčok megválasztása a jelenlegi kormány végének kezdetét jelentené. Megvan győződve arról, hogy a kormánykoalíció stabil, mint ahogyan arról is, hogy többet tudnak elérni, ha a legmagasabb alkotmányos tisztségviselők képesek egymással találkozni és konstruktívan tárgyalni.

Korčok erre úgy reagált, hogy Pellegrini megválasztásának a kormánykoalíció stabilitását fenyegető veszélyéről nem ő beszél, hanem Pellegrini koalíciós partnere és az SNS vezetője, Andrej Danko.

„A szavak számomra nem üres közhelyek. Kész vagyok együttműködni a kormánnyal” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt. Úgy véli azonban, hogy az államfőnek függetlennek kell lennie, nem pedig a kormány meghosszabbított karjának. Szerinte parancsok nélkül kell eljárnia, és képesnek kell lennie az összekötésre.

Az orosz-ukrán háború kapcsán is egymásnak mentek a jelöltek. Korčok kijelentette, hogy Pellegrinit Fico irányítja, és ha a kormányfő azt mondja, hogy Kijevben nincs háború, Pellegrini csak annyit mond, hogy egyszer van, máskor meg nincs. Korčok megismételte, hogy ellenzi a szlovák és NATO-katonák Ukrajnába küldését. „Ne terjesszen félelmet, ez az egyetlen dolog, amit az első forduló óta csinál” – akadt ki Korčok.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »