Új és veszélyes iszlám diktatúra épülhet Afganisztánban

Továbbra is káosz és pánik uralkodik Afganisztánban. A tálibok átvették az irányítást az ország fölött. Sokan menekülni próbálnak Afganisztánból. Az amerikai elnök is megszólalt a katasztrofális afganisztáni helyzet miatt, a korábbi amerikai külügyminiszter szerint a Biden-adminisztráció kudarcot vallott a csapatkivonással. Szakértők szerint új és veszélyes iszlám diktatúra épülhet Afganisztánban, emellett komoly migrációs válság fenyegeti Európát – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatója elmondta: Látjuk, hogy Afganisztánban most káosz, de nincs elég emberük a táliboknak, hogy rendet tartsanak. Helyi szinten történnek leszámolások.

Hírdetés

Amikor a tálibok utoljára uralták Afganisztánt, az iszlám törvények nagyon szigorú betartását várták el, de az amerikai előrenyomulás idején inkább reálpolitikai megfontolásaik voltak.

Sokaknak van oka aggódni az országban, hogy a tálib rezsim mit hoz az ő életükbe, viszont ha a tálibok pacifikálni akarják az országot, akkor nem fogják nagyon szigorúan venni a saría törvényeit.

Továbbra is nagy kérdés az, hogy mennyi migráns indulhat el Európa felé. Ha az EU továbbra is úgy fog viselkedni a tálibokkal, mint eddig, azaz ez elnyomó diktatúraként kezelik őket, akkor az oroszok és Kína kezébe adják a térséget. Emellett megindíthatják a migrációt, hiszen az ország fele nő, van sok etnikum, így egy 38 milliós ország jó része menekültstátuszra lesz jogosult Brüsszel értelmezésében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »