Új dimenzióba léphetnek a jövő héten pedagógustiltakozások

Új dimenzióba léphetnek a jövő héten pedagógustiltakozások

Hatvan dél-pesti tanár szünteti be a munkát a jövő hétre. Több száz pedagógus ígéri, hogy határozatlan időre csatlakoznak hozzájuk, amennyiben retorzió érné őket a fellépésük miatt.

„A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14–18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk”
– írta a 24.hu-nak Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa.

Egyúttal jelezte: ezzel a lépéssel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.

Mint írják, a sok jelzésük dacára még ígéretekben sem körvonalazódik a megoldás, nem látszik kormányzati szándék az oktatás legégetőbb problémáinak rendezésére.

„Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg.

Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!”

– fogalmaztak a pedagógusok.

A pedagógus-szakszervezetek hétfőn két órán át tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de semmilyen eredményre nem jutottak.

A hvg.hu arról ír, hogy a munkabeszüntetésbe kezdő tanárok támogatására több száz kollégájuk jelezte, hogy határozatlan időre csatlakoznak hozzájuk, amennyiben aránytalan retorzió érné őket a fellépésük miatt. A lapnak a Tanárok a Tanárokért csoport juttatott el erről közleményt.

Ez a lépés a csoport szerint több iskola, de akár teljes tankerületek megbénulásához vezethet és nem csak a fővárosban.

400 budapesti, több mint 600 szegedi és Szeged környéki, valamint további 100 vidéki pedagógus vesz részt már a munkabeszüntetéssel reagáló mozgalomban,

többek közt Sopronban, Vácon, Keszthelyen és más településeken is – állítják.

A Tanárok a Tanárokért közleményében úgy fogalmaznak: a csoport eleve azzal a céllal jött létre, hogy az összefogás, szolidaritás révén megelőzze, megakadályozza a demonstrációkban résztvevők ellen irányuló retorziókat, ezzel segítve, hogy a pedagógusok tiltakozásának, nyomásgyakorlásának tágabb tere legyen.

Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »