Új cikksorozat: nincstelen ukránok nevét felhasználva tűntettek el a hatóságok szeme elől adótartozásokat felhalmozó cégeket tisztességesnek és sikeresnek látszó magyar üzletemberek

Új cikksorozat: nincstelen ukránok nevét felhasználva tűntettek el a hatóságok szeme elől adótartozásokat felhalmozó cégeket tisztességesnek és sikeresnek látszó magyar üzletemberek

Vannak üzletemberek, akiknek kitűnő érzékük van ahhoz, hogy a lehető legjobb pillanatban szálljanak ki az összerogyás előtt álló vállalkozásaikból, amelyek aztán kevéssel később – felszámolással vagy kényszertörléssel – a cégtemetőben végzik. Ebbe a körbe tartozik az Omega Ingatlanfejlesztési Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, Szalay Mihály Attila is, akinek nevéhez számos olyan gazdasági társaság köthető, amelyeknél gyanús tulajdonosváltozások történtek nem sokkal azt megelőzően, hogy a cégekkel szemben végrehajtások, majd felszámolási vagy kényszertörlési eljárások indultak.

Szalay Mihály Attila sikeres nagyvállalkozó. Ingatlanfejlesztésekkel foglalkozik. Sikerének egyik titka, hogy jó érzékkel válik meg „problémás” cégeitől. A másik: a legalkalmasabb személyeknek „értékesíti” ezeket a társaságokat. Például tucatnyi, gazdasági gödörbe került magyarországi társaságot „felvásárló” ukrán nincsteleneknek, a cégeltüntetésekben komoly rutinnal rendelkező magyar „üzletembereknek”. Nyilván mindez a véletlen műve, a tudatosság leghalványabb gyanúja sem merülhet fel az akvizíciókkal összefüggésben.

Hogy ez mennyire így van, azt konkrét példákon keresztül mutatja meg a Privátkopó.

Az 1993 júliusában alakult IMOEST Kft. üzletrészét 2017. februárban szerezte meg Szalay Mihály Szlovákiában bejegyzett vállalkozása, a MASDAC FUNCAKES s.r.o., amelynek kézbesítési megbízottja előbb Szalay, majd Varas-Tóth Viktor volt. A társaság tagjai között – rövid időre – felbukkant Szalay Mihály Attila apja, id. Szalay Mihály is. Tőle az ugyancsak Szlovákiában nyilvántartott Colosseum Investment s.r.o. vette át a céget. A vállalkozás szintén Szalay Mihály érdekkörébe tartozott. A társaság legutoljára 2020-ban tett közzé éves beszámolót. Ennek a vállalkozásnak is Varas-Tóth Viktor volt a magyarországi kézbesítési megbízottja.

2020 októberében Dobozy Péter tulajdonába került a kft. A férfi állandó lakcíme – a cégnyilvántartás szerint – az Egyesült Államokban, Orlandóban van. (Dobozy neve még sokszor fel fog bukkanni a történet során.) Érdekes, hogy az „amerikai” üzletember kézbesítési megbízottjaként szintén Varas-Tóth Viktor került bejegyzésre az illetékes cégbíróságnál. Dobozyval egy napon jelent meg a társaság tulajdonosai között a Dobozy Invest s.r.o., amelynek kézbesítési megbízottja ugyancsak Varas-Tóth volt. A szlovák cég tulajdonosa 2016 és 2021 között Dobozy Péter volt, ügyvezetője pedig a Dunakeszin élő Rácz Zoltán Péter, akinek nevével a későbbiekben még többször találkozhatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021. október 7-én végrehajtást rendelt el az IMOEST Kft.-vel szemben, amely intézkedés jelenleg is hatályos. Működése során ebben az évben érte el a kft. a legnagyobb éves nettó árbevételt: 1 milliárd 790 ezer forintot. Ezt megelőzően csak 2018-ban realizált árbevételt – 13 millió 750 ezer forintot – a cég.

2021 szeptemberében Dobozy Péter, valamint a Dobozy Invest s.r.o. kiszállt a társaságból, üzletrészük Szalay Mihály Attila birtokába került. 2023 májusában a korábbi kézbesítési megbízott, Rácz Zoltán Péter is tulajdonrészhez jutott a vállalkozásban.

A társaság ügyvezetői: Szalay Mihály Attila (2017. május 04-2020. október 27.), id. Szalay Mihály (2018. március 01.-2018. május 02.), Dobozy Péter (2020. október 27-2021. szeptember 06., kézbesítési megbízott: Varas-Tóth Viktor), Szalay Mihály Attila (2021. szeptember 06 – ) 

A 2007. január végén alapított Dunapanoráma Ház Kft. első tulajdonosai Szalay Mihály Attila és Vadász Zoltán voltak, őket követte a szlovákiai székhelyű Sturovo Development s.r.o., amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja dr. Mirkó Zoltán volt. A sorban következő Kovács Roland 2008 áprilisában lett a cég tulajdonosa, akitől aztán másfél évvel később – 2009. december közepén – a Seychelle-szigeteken bejegyeztetett offshore cég, a MALCOLM PROPERTIES INC. vette át a stafétabotot, amelynek kézbesítési megbízottjaként Szalay Mihály Attila nevét tüntették fel a cégnyilvántartásban.

A kft. ügyvezetője 2007. április 12.-2008. április 30., illetve 2009. december 24.-2018. március 05. közötti időszakokban Szalay Mihály Attila volt. 2018. március elején a Seychelle-szigeteki tulajdonos (Szalay Attila Mihály) – egy meglepő húzással – az ukrán nincstelent, Bodor Elemyrt ültette maga helyett az ügyvezetői székbe. Az új ügyvezető kézbesítési megbízottja az ezen a szakterületen igen aktív Rácz Zoltán Norbert lett.

Bodor egy kárpátaljai kisközségben, a mindössze 1200 lelket számláló Verbőcben tengette – nem túl fényes – napjait, amikor Szalay valahogyan rátalált, és úgy ítélte meg, hogy nálánál alkalmasabb ember nincs a feladatra. Az egyébként egy izgalmas kérdés, hogy miként fedezte fel Szalay az ukrán férfiben rejlő cégvezetői tehetséget, hogyan került vele kapcsolatba? Különösen úgy, hogy Verbőcben két Bodor Elemyr is él, mindketten ugyanazon a napon (1978. május 17.) születtek, és mindketten több lerobbant magyarországi céget „vásároltak”, ráadásul ugyanabban az időszakban. Az édesanyjuk viszont nem ugyanaz: az egyiknek Jana Ilona, a másiknak Balog Mária. Van ilyen? Létezhet ez?

Történt egy lényeges esemény, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni a kft. működésének elemzése során: az adóhivatal 2014 áprilisában végrehajtást rendelt el a Dunapanoráma Ház Kft.-vel szemben. Mivel az adótartozás évekig nem került megfizetésre, a NAV elkezdte „kergetni” a társaság ügyvezetőjét a jogos követelés behajtása érdekében. Ekkor bukkant fel a semmiből – és vette át Szalay helyét – Bodor Elemyr, akit aztán kereshettek az adóhivatal munkatársai…

A NAV egy idő után megunta a macska-egér játékot, és (2021. október 7-én) törölte a vállalkozás adószámát, erről értesítette az illetékes cégbíróságot, amely 2021 decemberében előbb megszűntnek nyilvánította a céget, majd kényszertörölte azt a nyilvántartásból.

A Dunapanoráma Ház Kft. azon kevés vállalkozás közé tartozik, amely 14 éves fennállása során mindössze két üzleti évben realizált árbevételt, 2008-ban 29 millió, míg 2011-ben 16 millió forintot. Az összes többiben egy forintot sem, azaz nem végzett érdemi tevékenységet.

A kérdések, amelyek egyelőre megválaszolhatatlan: valójában mire kellett Szalaynak a pénztelen ukrán, illetve mire használta a Dunapanoráma Ház Kft.-t?

                                                        Fotó: omegazrt.hu

Szalay Mihály Attila 2007 júliusában hozta létre a Dunapanoráma-Ház 2007 Kft.-t, amelynek ügyvezetői teendőit maga látta el két felvonásban, 2007. július 05.-2007. október 19. és 2009. december 24-2018. március 05. között.

A vállalkozás tulajdonosai meglehetősen gyakran változtak (bizonyára ennek is meg lehetett az oka): Szalay Mihály Attila (2007. július 19.-2007. november 19.), Vadász Zoltán (2007. július 19.-2007. november 19.), Sturovo Development s. r. o. (2007. október 19.-2008. 0április 30., kézbesítési megbízott Rácz Zoltán Norbert), Kovács Roland (2008. április 30.-2009. december 24.), a Seychelle-szigeteki MALCOLM PROPERTIES INC. (2009. december 24.-2023. október 17., kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila).

Papné dr. Csóka Anna közjegyző 2015. március 02. napján, a NAV 2016. június 06-án kezdeményezett végrehajtást a gazdasági társasággal szemben.

A koreográfia ennél a cégnél is ugyanaz volt, mint a Dunapanoráma Ház Kft.-nél: Szalay megunhatta a közjegyző és az adóhivatal „zaklatásait”, ezért új ügyvezetőt keresett és talált maga helyett. Az ukrán Bodor Elemyrt. Megint. Akinek kézbesítési megbízottja Rácz Zoltán Norbert lett. Megint. A kárpátaljai férfit ugyanazon a napon (2018. március 5.) „választották” a Dunapanoráma Ház, valamint a Dunapanoráma-Ház 2007 Kft. ügyvezetőjévé. Gyaníthatóan csupán véletlen egybeesésről lehet szó…

A NAV 2021. október 7-én törölte a cég adószámát, mivel éveken át nem készített adóbevallást és mérleget, valamint nem találta a renitens kft. ügyvezetőjét. Talán ott hibázhattak, hogy az ukrajnai Verbőcben, a Csapaev utcában nem keresték a górét…

Az illetékes cégbíróság 2021. december 10. megszűntnek nyilvánította a céget, 2022. január 29-én pedig elrendelte annak kényszertörlését.

Ez is kuka.

Hírdetés

A kft. szinte a rekordok könyvébe kívánkozó „teljesítményt” mutatott be azzal, hogy 14 éven keresztül egyetlen buznyák árbevétel sem került a könyvelésébe. Felmerül a kérdés: miért volt szüksége Szalaynak erre a gazdasági társaságra? Valójában mire használta? Végül: miért és hogyan került ez a cég is Bodor Elemyr „irányítása” alá?

A kárpátaljai Verbőce, ahol a nagytudású vállalkozók teremnek

Szalay (mint tulajdonos) 2007 decemberében jegyeztette be cégbíróságon a Remete Real Estate Kft.-t. 2011. május 11 és 2018. március 01. közötti időszakban ő töltötte be a vállalkozás ügyvezetői tisztségét is. A cégvezetői teendőket 2018. március legelején az édesapja, id. Szalay Mihály vette át tőle. Három év elteltével lépett színre (itt is) az „amerikás” Dobozy Péter, aki ügyvezetőként és tulajdonosként éjt nappallá téve robotolt a vállalkozás felfuttatása érdekében – csekély sikerrel. Dobozy kézbesítési megbízottja – ezúttal is – Szalay Mihály Attila volt.

A társaság tulajdonosai: Kovács Roland (2008. január 16.-2011. május 11.), Szalay Mihály Attila (2011. május 11.-2016. szeptember 20., valamint 2020. október 27.-2021. március 31.). a szlovákiai székhelyű Pantheon Investment s.r.o. (2016. szeptember 20.-2018. március 01., kézbesítési megbízott: id. Szalay Mihály), Colosseum Investment s.r.o. (2018. március 01.-2020. október 27., kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila), az USA-ban élő Dobozy Péter (2018. március 09.-, kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila).

A NAV 2020. január 09. napján végrehajtást rendelt el a céget érintően, amely jelenleg is hatályos, azaz a vállalkozás azóta sem rendezte adóhátralékát.

A Remete Real Estate a 2007-es alapítása óta először 14 év elteltével, 2021-ben könyvelhetett el árbevételt (89 millió forintot), a 2022. évre vonatkozóan viszont már nem tett közzé mérleget.

A Duna Garden Dunakeszi Lakópark Kft.-t 2012. február közepén alapította a Rácz Zoltán Norbert érdekeltsége, a RÁCZ KEMPING Kft. A „lakó- és nem lakó épület építése” fő tevékenységgel bejegyzett vállalkozásba 2014. március 13-án szállt be – társtulajdonosként – Szalay Mihály Attila, akinek akkor éppen szlovákiai lakcíme volt.

Az ügyvezetői tisztséget 2012. február 21. és 2015. november 28. között Rácz Zoltán Norbert, a 2014. március 13. és 2014. július 29. közötti négy és fél hónapban Szalay Mihály Attila töltötte be.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozás 2013-ban tett közzé utolsó alkalommal éves beszámolót, és a cég képviselője elérhetetlenné vált a hatóságok számára, adószámát a NAV 2015. január 14. nappal törölte, az illetékes cégbíróság pedig 2015. január 22. nappal megszűntnek nyilvánította a társaságot, végül 2015. április 10-én elrendelte kényszertörlését.

A kft. 0, azaz nulla forint árbevételt produkált működése – helyesebben: nem működése – éveiben. Legalábbis az adóbevallásai és az éves mérlegei szerint.

2012 februárjában keltette életre a Funcake Kft.-t id. Szalay Mihály. Tőle – két és fél évvel később – Csikós Zoltán és Dobozy Péter (USA, orlandói lakos, kézbesítési megbízottja: Szalay Mihály Attila) „vásárolták meg” a céget. Utóbbi 2018. március elején távozott a társaságból, üzletrészét egy ukrán üzleti zsenire ruházta át. Igen, igen. Bodor Elemyrre. A külföldi férfi kézbesítési megbízottja ezúttal is Rácz Zoltán Norbert lett.

Bodor 2019. augusztus 02. napig szerepelt – Csikós mellett – társtulajdonosként a vállalkozás cégjegyzékében. Az üzletrészét egy ugyancsak Ukrajnában (Beregszász) élő személy, Sándor Kálmán vette át, akinek nevében szintén Rácz Zoltán Norbert vette át a céges postai küldeményeket. Az, hogy Sándor milyen potenciált látott a kft.-ben, és egyáltalán hogyan került oda, talán már sosem fog kiderülni.

A társaság ügyvezetői: id. Szalay Mihály (2012. február 24-2014. szeptember 01.), Csikós Zoltán (2014. szeptember 01- ) Dobozy Péter (USA, Orlando, 2014. szeptember 01-2017. október 02.,kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila), Bodor Elemyr (Ukrajna, Verbőc, 2018. március 05-2019.augusztus 02., kézbesítési megbízott: Rácz Zoltán Norbert),) Sándor Kálmán (Ukrajna, Beregszász, 2019. augusztus 02-, kézbesítési megbízott: Rácz Zoltán Norbert).

A Funcake Kft. cégjegyzékben feltűntetett elektronikus elérhetősége 2014. szeptember 1. naptól: [email protected]. A palacsintákat gyártó Smile Co. Kft. hosszú évekig id. Szalay Mihály, a fia, Szalay Mihály Attila és Varas-Tóth Viktor érdekeltségébe tartozott. 2020 tavasza óta az édességgyártó vállalkozás egyik tulajdonosa annak a Szűcs Patriknak az édesanyja, aki egy több tízmilliós Mercedes AMG luxusautóval 2023. január 7., hajnalban, Debrecenben, a Vágóhíd utcai felüljárón frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival, amelynek 21 éves vezetője a helyszínen életét vesztette. A másik tulajdonos a tószegi Molnár Lászlóné (róla egyik következő cikkünkben írunk majd bővebben).

A társasággal szemben a NAV 2017. január 09., a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. július 07.,  dr. Szabó Veronika közjegyző 2019. június 18., dr. Bakonyi Elvira közjegyző 2020. január 23., míg a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal 2021. március 31. napján rendelt el végrehajtást, amelyek jelenleg is érvényben vannak.

Tekintettel arra, hogy a hatóságok nem tudtak kapcsolatba lépni a vállalkozás ügyvezetőjével – minő meglepetés! -, az illetékes cégbíróság 2022. november 11-én elrendelte a társaság kényszertörlését, az erről szóló határozatát a 2023. december 20-án hozott végzésével módosította és kihirdette a kft. felszámolását.

A Funcake Kft. 2012-ben 0, 2013-ban 0, 2014-ben 101 millió, 2015-ben 0, 2016-ban 377 millió, 2017-ben 0, 2018-ban 0, 2019-ben 0, 2020-ban 0 forint nettó árbevételt realizált. 2021-ben és 2022-ben éves beszámolót nem készített.

A Pantheon Real Estate Kft. 2016. november elején alakult, Szalay Mihály Attila jóvoltából, aki közel 5 éven keresztül birtokolta a vállalkozást. 2021. március 8-án az „amerikai” Dobozy Péter (kézbesítési megbízott: Varas-Tóth Viktor) kezébe került a kft., azon a napon ő váltotta Szalayt az ügyvezetői poszton is.

A NAV – adótartozás miatt – 2021. október 26-án végrehajtás alá vonta a társaságot, azonban mivel annak nem volt egy forintja sem, a végrehajtás napjainkban is érvényben van.

A Pantheon Real Estate Kft. 2016-ban 0, 2017-ben 0, 2018-ban 0, 2019-ben 2 millió 800 ezer, 2020-ban 7 millió, míg 2021-ben 3 millió 900 ezer forint nettó árbevételt ért el.

2016. november 14-én született meg a Csobaj Invest Kft. Az első tulajdonos egy 20 éves lány, Oláh Patrícia (más cégekben is találkoztunk a nevével, erről következő cikkeink valamelyikében fogunk írni) volt, aki – praktikusan – önmagát választotta a társaság ügyvezetőjének. A fiatal hölgy üzletrészét néhány hónap elteltével a szlovák cég, a Dobozy Invest s.r.o. (kézbesítési megbízott: Varas-Tóth Viktor)) tulajdonába került. Az új tulaj Szalay Mihály Attilának szavazott bizalmat, ő lett Oláh Patrícia utódja a cég élén.

2019.01.22-én a NAV – adótartozás miatt – végrehajtási eljárást indított a kft.-vel szemben, a bejegyzés azóta is ott éktelenkedik a társaság cégjegyzékében.

Szalayt (és a tulajdonos Dobozy Invest s.r.o.-t) az húzta ki a csávából, hogy sikerült – ezúttal is – új „tulajdonost” találni, aki hajlandó volt „megvenni” a „letérdelt” vállalkozást. Szinte hihetetlen, de ezúttal is egy Ukrajnában élő, nincstelen férfi lett a „megmentő”: a beregszászi Varha Yosyp (kézbesítési megbízott: Rácz Zoltán Norbert). Megint a visszatérő kérdés: hogyan került kapcsolatba a Dobozy Invest az ukránnal? Ki keresett meg kit? Miért volt vonzó Varhának a bajban lévő, adóssággal küzdő Kft.?

A társaság évekig nem nyújtott be adóbevallást és nem készített mérleget sem, ezért az adóhivatal 2023. május 23-án törölte a Csobaj Invest adószámát, az illetékes cégbíróság pedig – hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban – megszűntnek nyilvánította a vállalkozást és elrendelte annak kényszertörlését.

A cég 2016-ban 0, 2017-ben 0, 2018-ban 16 millió 700 ezer, 2019-ben 0, 2020-ban 0 forint árbevételt tudhatott magáénak. 2021-ben és 2022-ben nem tett közzé éves beszámolót.

A Hajdú 23 Estate Kft. 2017. április 12. napján indult útjára. A tulajdonosi kör változásai nehezen követhető, nem igazán olvasmányos eseménysor, ezért annak közlésével nem untatjuk az olvasókat. A fontosabb tulajdonosok: Hajdú 23 Ingatlan Kft. (ügyvezető: Szatmári Gergely László, lakcíme: USA, New Yersey, kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila), Dobozy Invest s.r.o. (kézbesítési megbízott: Szalay Mihály Attila), Dobozy Péter USA, Orlandó, kézbesítési megbízott: Varas-Tóth Viktor) és Szalay Attila Mihály.

A társaság ügyvezetői: Szalay Mihály Attila (2017. november 06-2020. április 29.), Dobozy Péter (2018. január 02- ).

Adótartozás miatt a NAV  2022.07.18., polgárjogi követelések miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023.04.13., a  Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023.05.23., a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023.08.01 , végül ugyancsak a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023.09.26. kezdeményezett végrehajtást a vállalkozás ellen.

Szalay ekkor már árkon-bokron túl volt.

Az éves beszámolók tanúsága szerint a Hajdú 23 Estate Kft. 2017-ben 200 ezer, 2018-ban 6 millió, 2019-ben 4 millió 500 ezer, 2020-ban 21 millió, 2021-ben 3 milliárd 945 millió, 2022-ben pedig 180 millió forint nettó árbevétellel gazdagodott. Mégis: 2022-ben már nem volt annyi pénze a cégnek, hogy megfizesse adótartozását. Fura.

A cikksorozat első részének zárásaként áttekintjük, hogy a főbb szereplők közül ki hány társaság felszámolásához vagy kényszertörléséhez adta a nevét, futni hagyva azzal a károkozások valódi felelőseit.

Rácz Zoltán Norbert 14 cég

Varas-Tóth Viktor 13 cég

Sándor Kálmán (ukrán állampolgár) 9 cég

Dobozy Péter (az USA-ban élő magyar) 8 cég

Bodor Elemyr (ukrán állampolgár) 7 cég

Varha Josyp (ukrán állampolgár) 4 cég

(Megjegyzés: a közeljövőben – a tervek szerint – további három cikkben fogjuk feltárni a Szalay Mihály Attilához kapcsolható társaságokban tapasztalt anomáliákat, ugyanis egyetlen cikkbe belesűríteni a rengeteg információt, lehetetlen vállalkozás.)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »