Új cégérrel gazdagodott a komáromi Csemadok-székház

Új cégérrel gazdagodott a komáromi Csemadok-székház

Ma helyezték fel azt a kovácsoltvasból készített cégért, amely a komáromi Csemadok-székházat díszíti ezentúl. A kontúrokból álló nőalak (múzsa) kezében fáklyát tart, az országos közművelődési szervezet jelképét. Angyal Titusz műlakatos alkotása egy korábbi, szintén csemadokos cégér helyére került.

Stubendek István, az intézmény komáromi helyi szervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hosszú évek óta szándékukban állt, hogy pótolják a korábbi jelvényt, ám a konkrét elképzelés két éve született meg bennük.

Mint megtudtuk, közösen, a műlakatos tervei közül választották ki a végül megvalósult cégért. Az Angyal Titusz által készített mű nem az első, ami a komáromi Csemadok-székházat díszíti, ugyanis a belső udvarban is található egy turul madarat ábrázoló alkotása.

Hírdetés

A Csemadok Komáromi Alapszervezete saját forrásból fedezte a kovácsoltvas alkotás elkészítését és felhelyezését, amely része azon fejlesztéseknek, amelyek az elmúlt években valósultak meg az épületen. Stubendek László rámutatott, eddig különböző pályázati forrásokból már sikerült az épület tetőszerkezetét felújítani, majd a cserepeket is lecserélni, illetve elkezdődött az épület alatt húzódó pince felújítása.

A Kossuth téren található Csemadok-székház meghatározó épülete a térnek, a Komáromi járásban éppen a Kossuth téri székház az egyetlen olyan ingatlan, amely a Csemadok tulajdonában van. Nem csupán az alapszervezet és a területi választmány tevékenységeinek ad otthont, de itt található a több mint 400 tagot számláló Komáromi Nyugdíjasok Klubja és a Szövetség a Közös Célokért irodája is, amely több közhasznú tevékenységet folytat.

Az elmúlt években Komárom önkormányzata is kiemelt partnerként támogatta ezen kulturális szervezeteket, amelyek számos ünnepség és más kulturális program szervezői. Így 2020-ban elkezdődött az épület részleges felújítása, a város támogatásának köszönhetően akkor a nyugdíjasok klubjának belső helyiségei és konyhája újult meg. Ezt követően látványos felújítást sikerült megvalósítani: az utcára néző homlokzat a műemlékvédők irányadása alapján kapott új színt, alapítványi támogatásból pedig az utcafrontra néző ablakokat is sikerült kicserélni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »