Új adócsalási módszerhez folyamodnak az „ügyeskedők“

Új adócsalási módszerhez folyamodnak az „ügyeskedők“

A Pénzügyi Igazgatóság (FS) újfajta adócsalási módszerre figyelt fel, amely a gyermek után járó adóbónusz jogosulatlan igénylésére épül, célirányosan létrehozott, magas bevételt kimutató és alacsony adókötelezettséggel rendelkező vállalkozások alapján. Több jel arra utal, hogy szervezett és összehangolt tevékenységről van szó – tájékoztatta a sajtó képviselőit az adóhivatal.

„A benyújtott adóbevallások adatainak elemzése nyomán 4597 esetben állapítottunk meg gyanús, 2023-ra szóló adóbónusz-igénylést, ami hozzávetőleg 9 millió eurót jelent” – számszerűsítették.

A gyanús „ügymenetre“ utalnak az ismétlődő telefonszámok, bankszámlaszámok, lakcímek és e-mail címek. Tipikus közös nevező a 2023-ban néhány hónapra létrehozott, logikátlanul magas bevétellel és kiadásokkal járó vállalkozás. A vállalkozó ennek alapján jogosulttá válik a maximális, több gyermek után járó 1680 eurós adóbónuszra, melyek összege meghaladja az adókötelezettség összegét. Ezt a különbözetet fizetné neki az állam.

Hírdetés

Kisebb anyagi juttatással ráveszik őket az együttműködésre, ezt követően pedig biztosítják számukra a vállalkozással és az adóbevallással kapcsolatos ügyintézést. Az adóbónuszból származó pénz ezután a szervező külföldi bankszámláin landol.

Számításaikba azonban hiba csúszott, az adóhatóság egyelőre visszatartja ezeket az összegeket, melyeket nem szándékozik kifizetni. Ezzel párhuzamosan olyan törvénymódosítási javaslatot készít elő, mellyel kiküszöbölhető lesz ez a joghézag. „Konkrét, a gyakorlatban azonnal alkalmazható megoldásokat keresünk. Például, hogy a gyermekre járó adóbónusz maximális összege ne csak a bevétel, hanem a vállalkozó adókötelezettségének függvénye is legyen” – közölték.

Példaként egy olyan vállalkozót említettek, akinek évi 28 ezer eurós bevétele és 2000 eurós adókötelezettsége van az optimalizálás következtében. Az illető két 18 éven aluli gyermeket nevel. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint összesen 3360 euró összegű éves adóbónuszra jogosult. Az előkészületben levő jogszabály-módosítás után a korlátozó tényező az adókötelezettség összege lenne. A bónusz lehetséges teljes összegéből így mindössze 2000 eurót kapna az adózó, amivel elejét lehetne venni az esetleges spekulációknak – feltételezi a Pénzügyi Igazgatóság.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »