Ügyes trükkök árán, de kapunk még közvélemény-kutatási eredményeket a választásokig

Ügyes trükkök árán, de kapunk még közvélemény-kutatási eredményeket a választásokig

Bizonyára olvasóink is tudják, hogy a 2013 óta érvényes törvények értelmében a választások napját megelőző két hétben már nincs mód arra, hogy közvélemény-kutatási eredményeket tegyenek közzé, magát a felméréseket ugyanakkor nem tiltja a törvény. A hatályos jogszabály csak nyilvánosságra hozatalukat szankcionálja, egyetlen aprócska kiskapu kivételével. A magánszemélyek nem büntethetőek!

Ennek szellemében az 50dni.sk szerkesztői a mai nap folyamán mintegy 9000 embernek megküldték a Focus és az AKO ügynökségek legfrissebb felméréseit, olyan felméréseket, melyek a sajtóban normál körülmények között már nem láthatnak napvilágot.

Kilenc nappal a választások előtt ez a kilencezer ember azért jut hozzá a legfrissebb választási preferenciákhoz, mert korábban legalább egy euróval támogatták az 50dni.sk-t a felmérések megrendelésében.

A honlap kiemelte, ők maguk nem fogják nyilvánosságra hozni az eredményeket, csupán továbbküldik azokat a „megrendelőknek”. Az aktuális kutatás február 13-a és 18-a között készült, mind az AKO, mind a Focus ügynökség külön-külön, más-más mintán (a korcsoportok és nemek aránya azonban azonos) és módszerrel (telefonos vs. személyes) végezte azt, fele-fele arányban. A szerencsések így csak egy felmérést kapnak kézhez.

Hírdetés

Nem ez az első és utolsó „speciális” közvélemény-kutatás. Közvetlenül a választásokat megelőzően, február 26-án is nyilvánosságra hoznak majd még egyet.

Az érintettek egyébként egy közel ötvenoldalas dokumentumot kapnak, részletes módszertani leírással, elemzéssel. Hogy elkerüljék a kamufelmérések terjedését, mindenki leellenőrizheti az általa kapott adatok valódiságát a 50dni.sk-n keresztül.

Ha egyszerű állampolgárként, fizikai személyként osszuk meg az eredményeket, törvényt sértünk ugyan, de az semmilyen módon nem szankcionálható. Gyakorlatilag tehát nem kell tartanunk semmitől.

Fizikai személyeket, vállalkozókat azonban már szankcionál a törvény, ugyanakkor nagyon valószínű, írja a lap, hogy az alkotmánybíróság előtt nem állna meg a dolog.

Mi a helyzet a közösségi oldalakkal? Erről konkrétan nem rendelkezik a törvény, ugyanakkor a lap által megkérdezett jogi szakértő azt mondja, elképzelhetetlen számára, hogy magánszemélyt emiatt büntessenek, hiszen a 48 órás kampánycsendet sem sérti meg egy olyan magánszemély által tett megosztás vagy poszt, amely nem egy párt vagy szervezet megrendelésére történik. Hasonló a helyzet a lájkokkal, nyugodtan kedvelhetünk egy-egy ilyen posztot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »