Úgy tűnik, nem igazán mozdultak előre az álláspontok a válság megoldása terén

Az SaS Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík találkozója után is ragaszkodik az új koalíciós szerződéshez és Igor Matovič pénzügyminiszter távozásához a kormányból, jelentett ki Anna Zemanová, az SaS parlamenti klubjának elnöke a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában.

Az OĽANO parlamenti klubjának vezetője, Michal Šipoš a vitaműsorban azt mondta, egyelőre nem rendelkezik információval a miniszterelnök Sulíkkal folytatott találkozójának eredményéről, ám szavai szerint pártja továbbra is elutasítja Matovič leváltását.

Továbbra is érvényes az SaS álláspontja, hogy készek vagyunk egy új koalíciós szerződés aláírására” – mondta Zemanová, aki ennek ellenére konstruktívnak nevezte Sulík és a miniszterelnök szombati találkozóját.

Nem Eduard Heger kormánya jelent problémát”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy az egyetlen probléma: Matovič. Ha a partnerek részéről olyan kérés érkezne, hogy Sulík távozzon a gazdasági miniszteri posztról, akkor a liberálisok meghallgatnák az érveket, és a miniszter foglalkozna a kérdéssel, bár mint mondta, Sulíkot az egyik legjobb miniszternek tartja.

Šipoš azt feltételezi, hogy a héten valószínűleg összeül az OĽANO elnöksége, amelyen az elnökségi tagok a koalíció további sorsáról fognak tanácskozni.

Hírdetés

Szerinte a cél a kormányzás kihúzása a jelenlegi felállásban egészen a választási időszak végéig.

Az SaS követeléseit azonban nem tartja olyan egyszerűnek, mint ahogy azt a liberálisok képzelik. Emlékeztetett arra, hogy OĽANO már az SaS Országos Tanácsának ülése előtt egyértelművé tette, hogy Matovič távozása számukra nem elfogadható.

A Smer alelnöke Richard Takáč továbbra is az előrehozott választásban látja a megoldást.

Ezért az ellenzék továbbra is gyűjti az aláírásokat az előrehozott választásokról szóló népszavazáshoz. Kijelentette, hogy már mintegy 220 ezer aláírás gyűlt össze. Az ellenzéki képviselő azonban nem pusztán Matovičban látja a jelenlegi kormány problémáját, több problémás jelöltről is beszél. Példaként Daniel Lipšic különleges ügyészt hozta fel.

Ján Blcháč, a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője azt nem árulta el, hogy a választások után pártja kormányt alakítana-e Robert Fico vezetésével.

Pártfőnökét, Peter Pellegrinit azonban jó kormányfőnek tartané, szerinte Pellegrini van a legjobban felkészülve a kormányzásra.

Šipoš emlékeztette az ellenzéket több botrányára is, de a befejezetlen Rázsochy kórház ügyére is. Takáč viszont azt rótta fel a kormánynak, hogy az nem az emberek érdekében cselekszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »