Tyson Fury: egy vándorcigány mennybemenetele

Tyson Fury: egy vándorcigány mennybemenetele

Tyson Fury bebizonyította, hogy nemcsak dumálni tud, hanem bokszolni is: kipontozta a 9 éve világbajnok Vlagyimir Klicskót. Ki ez a kissé ijesztő kinézetű, nagyhangú óriás?

Düsseldorfban új király született. Ráadásul olyan, amilyen még nem volt. Cigány. Egy ír vándorcigány család ifjú sarja, aki már születése pillanatában megvívta a maga legfontosabb harcát.

Az életéért.

Tyson Fury ugyanis – noha ezt jelenlegi 206 centis magassága és 112 kilós testtömege miatt nehéz elképzelni – a hetedik hónapra született, és mindössze 450 grammot nyomott a mérlegen. Az orvosok szinte esélyt sem adtak neki a túlélésre, főleg annak ismeretében, hogy előtte már két koraszülött lányt elveszített a családja. A kis Tyson viszont tudta, rá még nagy dolgok várnak ezen a világon, és ahogyan múlt szombaton, 1988. augusztus 12-e éjszakáján és az azt követő napokban, hetekben is úgy döntött, ő bizony nyerni fog.

És nyert…

Egy olyan családban, amelyben gyakorlatilag valósággá vált a nagy sikerű, Blöff című film. A Fury famíliában hemzsegtek a bokszolók, a csupasz öklű, illegális bokszmérkőzések korszakát idézve fel az emberekben. Apja, John Gipsy Fury 13 profi meccsén nyolc győzelmet aratott, négyszer kikapott, egyszer pedig döntetlenre végzett. A sportág iránti rajongásából fakadt, hogy fiának a Tyson keresztnevet adta a nehézsúlyú trónt akkor birtokló amerikai Mike Tyson nyomán.

A kicsiből elég hamar óriás lett, aki mi mást választhatott volna, mint hogy ökölvívó lesz. Rengeteget bunyózott a szabadban puszta kézzel, és ez a korszak igencsak megerősítette. A családjában számtalan példa mutatja, hova, meddig lehet eljutnia a sport által. A WBO középsúlyú ír világbajnoka, a 31 éves Andy Lee (34 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen, 24 KO-győzelem) és a 21 éves, szintén veretlen nehézsúlyú Hughie Fury (17:0, 9 KO) is unokatestvére Tysonnak.

Fotó: AFP

 

Utóbbi édesapja, Peter Fury lett végül Tyson edzője, akivel az óriásnak egészen bensőséges a viszonya. Peter rosszul lett egy korábbi meccse előtt, kórházba kellett vinni. Tyson azonnal lemondta a bunyót. Tudta, hogy a gondolatai biztosan a kórházban járnának.

Amatőrként nem sok hiányzott hozzá, hogy kijusson a pekingi olimpiára. Mégpedig a számára annyira fontos ír színekben. Ám lemaradt róla, mert az utolsó, mindent eldöntő meccsen kikapott David Price-tól. Az ötkarikás álmoknak lőttek, és 36 hivatalos amatőrmeccset követően – ebből 32 győzelem, 26 kiütéssel – a profik táborába állt.

Minő véletlen, a nagy idők első pillanatainak, az ír vándorcigány tündöklésének első közvetlen tanúja egy magyar, Gyöngyösi Béla volt. 134 másodpercig. Mert eddig tartott a premier.

Hírdetés

Tyson Fury azóta sem tért le a győztesek útjáról. A 2008-as debütálást követően egy év múlva angol nehézsúlyú bajnok lett John McDermott ellen, míg 2012 végére már a brit és a nemzetközösségi, valamint az ír nehézsúlyú övet is a derekára csatolhatta. Innen aztán már nem volt megállás, valamennyi rangos – és ellene kiálló – hazai ellenfelét legyőzve jött a nemzetközi porond, ahol aztán Vlagyimir Klicsko kihívója lett.

Majd a legyőzője.

Mindeközben mindig megmaradt annak, aki mindig is volt. A Gipsy Kingnek – ahogy önmagát nevezte.
A külsőségekre sosem adott igazán. Ő is vett ugyan hatalmas villát, vadonatúj Rolls-Royce-ot, ám önmagából sosem akart kilépni. Hiába a milliós ház – persze fontban értendő milliókról van szó –, mind a mai napig komfortos lakókocsijában érzi magát legjobban. A luxuskocsi helyett egy ideje a korábban kétezer fontért vásárolt, 15 éves Mercedes S-Class autójával jár.

Hogy miért? Mert beleszeretett a kocsi félig faberakásos kormányába.

Jelenleg a 45 ezres lélekszámú kikötőváros, Morecambe lakója, ám ennél jóval többet szeretne elérni. Bejelentette, megpályázza a település polgármesteri székét, s a világhálón már el is kezdte kampányát.
„Szavazd meg Tyson Furyt polgármesternek! Minden idők legjobb polgármesterének, aki az itt élőknek és a látogatóknak vonzóbb hellyé teszi Morecambe-et” – olvasható hivatalos közösségi oldalán.

Ígéretei között előkelő helyen található, hogy megtisztítaná a város utcáit a bűnözőktől, a hajléktalanoktól és az alkoholtól Sőt! Reggeli futásaira is várja a csatlakozni vágyó szavazópolgárokat.

Csak egyszer nehogy a városházán is batmanként jelenjen meg, mint tette ezt az egyik sajtótájékoztatón a Klicsko-meccs felvezetésében. Mert ez is ő. A bohóc, a nagypofájú, az odamondogató. Ellenfeleit megpróbálja morálisan szétszedni, elképesztő dolgokat képes a másik fejéhez vágni. Az ukránt végig öregurazta, legkönnyebb diadalát vetítette előre, mert kiismerte Klicsko bokszát.

„Annyira vagy karizmatikus, mint az alsógatyám. Sportpszichológus vagy, harminchét nyelven beszélsz, de kit érdekel? Unalmasan bunyózol. Ha nem verlek meg, a szemétdombra való vagyok” – harsogta egy alkalommal.

Aztán ahogy közeledett a meccs, előbb a kesztyűkbe, majd a ringbe kötött bele. És a pszichikai hadviselés láthatóan megtette hatását, hiszen az ukrán egyre feszültebb lett, ugyanakkor magával is elhitette, hogy ezt a locsogó ringbohócot néhány menet alatt kicsapja a szorítóból.

És ez volt Fury remek taktikája. Meg amit a ringben a 12 menet alatt mutatott. Klicskónak esélye sem volt ellene. A győzelem pillanatában aztán előbújt az igazi Tyson Fury, aki nem volt rest bocsánatot kérni Vlagyimirtól, és kijelentette, ha feleakkora bajnok válik belőle, mint az ukrán volt, érdemes volt világra jönnie. Aztán ismét a másik énjét idézte: kihívta az amerikai elnököt, Barack Obamát egy puszta kezes cigány bokszra.

Aztán az is kiderült, ő tényleg hitt magában. Egy tehetős rokona közreműködésével 200 ezer fontot tett fel saját győzelmére – az iroda ötszörös pénzt ajánlott –, és mivel megfelezték a nyereményt, 400 ezer fontot keresett az üzlettel a további ötmillió mellé, amelyet a szerződésében foglaltak szerint kapott a mérkőzésért.

Pedig, mint láthattuk, nem a pénz a legfontosabb számára. Mint nagyon sok cigány, Fury is mélyen vallásos. Nem véletlen, hogy a világot megrengető sikerét követően a Teremtőnek és Jézusnak mondott köszönetet. Mert igenis rengeteg érzés szorult ebbe az óriásba. És erről mindenki meggyőződhetett, aki látta, mi történt a mérkőzés után. A szerelmének, Parisnek énekelt dal közben ugyanis az arca, a szeme, a gesztikulációi igencsak árulkodóak voltak. Az őszinte, tiszta szeretetről.

Tyson Fury élete párjával is meglehetősen furcsa módon jött össze. Úgy nyolc évvel ezelőtt az extravagáns bunyósnak igencsak szemet szúrt egy bevásárlóközpont előtt leparkoló szőkeség. Több sem kellett neki, fogta a névjegyét, odatette a kiválasztott hölgy autójának a szélvédőjére, hogy hívja fel, mert randevúzni akar vele. Talán akkor érezte meg Tyson, hogy a lányt neki teremtette a Jóisten, amikor leendő kedvese a névjegyet lefotózva az egyik legismertebb közösségi portálon büszkén közzétette, hogy őt bizony Tyson Fury hívja randevúra…

Azóta Paris a hitvese lett, megszületett két gyermekük – Venezuela és Prince –, majd a nagy meccs előtti napon kiderült, hogy jön a harmadik baba. Fury – a világ legjobb nehézsúlyúját, Vlagyimir Klicskót legyőzve – azonnal a világ tudtára hozta, mit is érez. Magához ragadta a mikrofont, és elénekelte feleségének az Aerosmith slágerét, az I Don’t Want to Miss a Thing című dalt. A szerenád végén egymást átölelve álltak a zúgó tapsviharban.

Hogy melyik is az igazi Tyson Fury? A szerelmes lovag, a hívő, a batmanként randalírozó, az ellenfelet gyalázó vagy netán a gyengéd édesapa? Talán mindegyik, talán egyik sem. Szinte mindegy is.
Egy biztos! A profi ökölvívás királykategóriájában új korszak kezdődött el vele. A Gipsy King korszaka.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »