Tudta? Észak-Korea 6 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, a rendszerváltás előtt többször adtunk kölcsön

Tudta? Észak-Korea 6 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, a rendszerváltás előtt többször adtunk kölcsön

Nincs túl sok remény arra, hogy Magyarország valaha is visszakapja az Észak-Koreának adott kölcsönt, bár a magyar kormány továbbra sem tett le erről – írja a hvg.hu a kedden megjelent Világgazdaság cikke alapján.

A lap felidézte, Magyarország a rendszerváltás előtt többször is adott kölcsönt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK), ami egy jól látható összegre duzzadt.

Összesen csaknem 30 millió klíringről, vagyis transzferábilis rubelről van szó, amely átszámítva ma közel 6 milliárd forintnak felel meg.

Hírdetés

A Világgazdaság szerint erről a pénzről hosszú évekig nem született döntés, bár Magyarország továbbra is szeretné visszakapni. Ezért évről évre felmerül valamilyen megoldás. 2008-ban például Phenjan az akkori hírek szerint azt ajánlotta fel, hogy Budapest engedje el az adósság 90 százalékát, a maradékot, azaz több mint félmilliárd forintot pedig természetben, ginzenggyökérben fogadja el. Erre akkor a magyar kormány nemet mondott, azután pedig évekig nem volt előrelépés az ügyben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) friss tájékoztatásában közölte,

„a Magyar Államkincstár a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben 29,63 millió klíring rubel követelést tart nyilván. Kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolataink a nemzetközi szankciók miatt visszafogottak.”

Magyarország és Észak-Korea között egyébként nagyon gyér a kereskedelmi kapcsolat: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt évtizedben több év is tényleges termékmozgás nélkül telt. Tavaly midössze 1,6 millió forintnyi behozatalt és 800 ezer forintnyi kivitelt rögzítettek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »