Tudomásul vette az igazságügyi miniszter lemondását a szlovén parlament

A szlovén parlament tudomásul vette pénteken Dominika Svarc Pipan igazságügyi miniszter lemondását, akinek ezzel a megbízatása hivatalosan is véget ért – jelentette a közszolgálati televízió.

A miniszter körül egy túlárazott ingatlan állam általi megvásárlása miatt robbant ki botrány hetekkel ezelőtt. A leromlott állapotú ljubljanai épületben több bíróság kapna helyet. A tárca 7,7 millió euróért vásárolta meg az épületet, amelyről később derült ki, hogy nem ért annyit.

A miniszter mindvégig vitatta felelősségét, és saját pártját, a Szociáldemokratákat (SD) vádolta meg azzal: összejátszottak az igazságügyi minisztérium alkalmazottaival, hogy jogtalan haszonra tegyenek szert a bírósági épület adásvételéből.

A miniszter Robert Golob kormányfőnek a múlt héten felajánlotta a lemondását, miután az SD arra kérte a miniszterelnököt, hogy menessze a tárcavezetőt. Pártjából a héten lépett ki. Golob egy hetet adott a miniszternek arra, hogy álljon elő ártatlanságát alátámasztó bizonyítékokkal. Svarc Pipan saját elmondása szerint ezer oldalnyi dokumentumot adott át az ügyben a nemzeti nyomozó irodának.

Hírdetés

Ez idő alatt elbocsátották a minisztérium államtitkárát és főtitkárát, valamint lemondott az SD főtitkára is, akit Svarc Pipan azzal vádolt meg, hogy ő volt az egyik, akik a túlárazott üzlet mögött állt.

A volt miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: nem zárkózik el a politikai felelősségvállalástól, bár meggyőződése, hogy távozása alapjaiban nem fogja megoldani a problémát.

"Őszintén sajnálom, hogy nem láttam ezeket a hazugságokat és csalásokat. Személyesen kérek bocsánatot az emberektől ezért a súlyos hibáért" – mondta, hozzátéve: de még inkább sajnálta volna, ha azelőtt kellett volna távoznia, hogy feltárja és nyilvánosságra hozza a bizonyítékokat.

A Robert Golob vezette hárompárti baloldali kormány, amelynek a Szabadság Mozgalom, az SD és a Baloldal a tagja, 2022. június 1-jén alakult meg, és azóta már több miniszter is távozott posztjáról.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »