Trumpnak áll a zászló

Az Egyesült Államok öt szövetségi államában – Illinoisban, Missouriban, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában – tartanak kedden előválasztásokat, és az első exit pollok szerint a republikánusoknál Donald Trump Ohio kivételével mindenütt győzelemre áll. Az Északi-Mariana-szigeteken már megvan az eredmény: ott Trump az abszolút győztes.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyében Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter Észak-Karolinában és Floridában jelentős előnnyel vezet a szavazók megkérdezésével készült felmérések szerint.

A felsorolt öt szövetségi államban több mint ezer delegátusról döntenek, s az eredmény döntően befolyásolhatja azt, hogy ki lehet majd a két párt elnökjelöltje.

Bár Ohión kedd reggel tornádók söpörtek végig, Karolinában pedig szélviharok vannak, az öt államban mindenütt nagy arányú a választók részvétele, s ez elemzők szerint azt jelzi, hogy az amerikaiakat felvillanyozta a kampány, s valószínűleg változásokat akarnak az eddigi kormányzati politikához képest.

Hírdetés

Lehetnek meglepetések 

A közvélemény-kutatások persze lehetnek tévesek is, ez történt például pár nappal ezelőtt Michigan államban, ahol minden előrejelzés és közvélemény-kutatás ellenére a demokraták előválasztását nem Hillary Clinton volt külügyminiszter nyerte, hanem Bernie Sanders vermonti szenátor diadalmaskodott.

Clinton esélyeit most az ronthatja, hogy hétfőn este az MSNBC televízió által egy illinois-i kisvárosban rendezett vitában azt állította, hogy az ő külügyminisztersége idején az Egyesült Államok „Líbiában egyetlen embert sem veszített”. Valójában azonban ő volt a miniszter akkor, amikor 2012 őszén a bengázi amerikai főkonzulátus elleni támadásban négy amerikai halt meg, köztük Chris Stevens nagykövet.

Újabb delegátusokat szerzett Trump 

Az urnák az öt szövetségi államban helyi idő szerint este hét óra és fél kilenc között zárnak. Az Északi-Mariana-szigeteken azonban, ahol a republikánusok jelölőgyűlést tartottak, már be is fejeződött a voksolás, ami Donald Trump elsöprő győzelmét hozta: mind a kilenc delegátust ő nyerte meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »