Trump jelezte, hogy 2024-ben újra indulni fog az elnökválasztáson

Trump jelezte, hogy 2024-ben újra indulni fog az elnökválasztáson

Donald Trump volt amerikai elnök csütörtökön egyértelműen jelezte, hogy újra indulni kíván a Fehér Ház vezetői posztjáért. Egy iowai találkozón azt mondta, hogy „nagy valószínűséggel“ újra indulni fog a 2024-es elnökválasztáson.

Trump ezt azon a találkozón jelentette be, melynek célja a republikánus jelöltek támogatása a jövő heti félidős amerikai választásokon.

A félidős választásokat (midterm elections) a hivatalban lévő elnök hivatali idejének közepén tartják. Az amerikaiak november 8-án, kedden döntenek egyebek mellett a kongresszusi hatalom megosztásáról és a kulcsfontosságú államok kormányzóiról, ami az USA politikai helyzete szempontjából lesz mérvadó a következő elnökválasztásig, amelyre két év múlva kerül sor.

A jelenlegi elnök, Joe Biden is körbeutazza az országot, hogy szavazókat szerezzen a Demokrata Pártnak. Csütörtökön Új-Mexikóban és Kaliforniában is megállt. A média szerint tanácsadóival egy esetleges 2024-es újraválasztás terveit fontolgatja.

Trump csütörtök este megismételte megalapozatlan állítását, miszerint a 2020-as elnökválasztást széles körben elterjedt csalás miatt veszítette el Biden ellen. Miután hónapokig utalt az eshetőségre, hogy újra indulni fog az elnökválasztáson, a Sioux Cityben összegyűlt közönségnek azt mondta, hogy „hamarosan“ készüljenek fel a bejelentésre.

Hírdetés

„Annak érdekében, hogy országunk sikeres, biztonságos és dicsőséges legyen, nagyon-nagyon-nagyon valószínű, hogy újra indulni fogok az elnökválasztáson“

– jelentette ki.

A BBC úgy véli, hogy Trumpnak valószínűleg a Republikánus Párton belüli versenytársakkal kell szembenéznie. A párt jelöléséért folyó versenyben potenciális riválisai közé tartozik korábbi alelnöke, Mike Pence és Florida kormányzója, Ron DeSantis.

A félidős választások előtt Biden felszólította az amerikaiakat, hogy segítsenek megmenteni a demokráciát

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »