Trump bűnös az esküdtek szerint – az USA első elítélt elnökének büntetését júliusban szabják ki

Trump bűnös az esküdtek szerint – az USA első elítélt elnökének büntetését júliusban szabják ki

Nyitókép: SITA

A testület egyhangú határozatot hozott, amelynek bírói tanulmányozása folyik. Ezzel Donald Trump lett az Egyesült Államok első elnöke, akit bűncselekményért felelősségre vonnak. A büntetés kiszabása július 11-én várható.

Egyhangú elítélő döntést hoztak a manhattani esküdtek Donald Trump volt elnök „hallgatásvásárló pénz kifizetéséért” (hush money) indított büntetőperében – mondta a bíró a csütörtök délutáni esküdtszéki feljegyzés felolvasása közben.

A pernek 34 vádpontja volt, és a bűnösséget megállapító testület 11 órás tanácskozás után döntött. Ez gyorsabban zajlott, mint ahogy sok jogi megfigyelő várta, tekintettel az ügy összetettségére és a koronatanú ellentmondásos vallomására.

A bíróságról kilépve Trump „szégyen”-ként támadta az esetet, megvádolva a bírót, mert szerinte „korrupt” és „konfliktusos” módon vezette a pert. Ennek ellenére Trump továbbra is biztos lehet abban, hogy a republikánusok elnökjelöltjévé koronázzák pártja júliusi országos konvencióján.

Juan Merchan bíró tanulmányozza az esküdtek döntését, majd bő egy hónap után kiszabhatja a megfelelő büntetést. Trump minden egyes vádpontért 4 év börtönbüntetést kaphat, de az ilyen típusú vádak esetében az először elkövetőket ritkán zárják be.

Logisztikai bonyodalmakkal is számolni kellene egy szabadságvesztés esetén, mert nem világos, hogy a titkosszolgálati védelemre jogosult volt elnök hogyan töltené le a börtönbüntetést, és ennek során milyen jogok illetnék meg, vagy miről kellene lemondania.

Többen megemlítik, hogy a per során a bíró és a vádlott viszonya személyes ellenségeskedéssé fajult, melynek során Trump még a bíró lányát, Loren Merchant is belekeverte a diskurzusba, amiért az egy demokrata tanácsadó cégnél dolgozik.

Ugyanakkor senki nem feltételezi, hogy a bíró személyes indulattól vagy bosszúvágytól vezetve szabja majd ki a büntetést. A személyére háruló politikai nyomás várhatóan erősödni fog, de ez nem befolyásolhatja az ítéletalkotást.

A republikánus oldal egyöntetűen Trump pártján áll – a Fehér Ház még nem nyilatkozott

Az ügyet követő azonnali megszólalások sorát Mike Johnson képviselőházi elnök nyitotta meg, aki szerint „csütörtök szégyenletes nap volt az amerikai történelemben” és azt jósolta, hogy az amerikaiak „veszélyesnek” fogják tekinteni az ítéletet. Johnson szerint Trump megnyeri a fellebbezést.

Hírdetés

Trump mellett szólalt fel Mitch McConnell szenátusi kisebbségi vezetői is, noha kettejük viszonya az elmúlt években mindennek nevezhető volt, de barátinak nem, miután Trump árulónak bélyegezte a Kentucky-i szenátort. McConnel szerint a vádat nem lett volna szabad benyújtani, és reméli, hogy az ítéletet a másodfok hatályon kívül helyezi.

Marco Rubio floridai szenátor paródiának nevezte az eljárást, míg a X-en és Trump saját közösségi oldalán folyamatosan jelennek meg üzenetek, amelyek újabb kampánytámogatást ígérnek, vagy biztosítják novemberi szavazatukról a volt elnököt.

A Fehér Ház még nem szólalt meg az ügyben, és Biden elnök a per során végig tartózkodott a politikai értékeléstől. Most viszont többen azt jósolják, hogy nem hagyhatja ki az a kampánylehetőséget, hogy figyelmeztesse a választókat arra a kockázatra, ha elnökké választanak egy bűnösnek talált személyt.

A Trump ügyvédi stáb egyik tagja, Todd Blanche szerint a vádlott a per eljárás során nem részesült tisztességes eljárásban. Az ügyvéd számított erre a végkimenetelre, mert azt tapasztalta, hogy a per folyamatában mindvégig ellenséges bánásmóddal szembesültek.

Trump nem veszíti el a szavazati jogát – hacsak be nem zárják

Már korábban is, de most még inkább a közösségi médiát felvillanyozó számos kérdés közül a legérdekesebb az volt, hogy Trumpot bűnözőként eltiltják-e a szavazástól az idei elnökválasztáson.

A válasz: nem – hacsak nem kerül időközben börtönbe. Noha Trump 2019-ben megváltoztatta állandó lakhelyét New Yorkról Floridára, ebben a kérdésben annak az államnak a szabályai mérvadók, ahol elítélték. Eszerint a döntés visszakerülne New Yorkba, ahol a szabály az, hogy egy bűncselekmény miatt elítélt személy szavazhat, kivéve, ha szabadságvesztésre ítélték és még mindig tölti büntetését.

Ha tehát Trumpot nem csukják le a választás napjáig, akkor szavazhat, és az elnökséget is elnyerheti.

Az ítélet felborítja a választási naptárt

A kissé sivár választási kampány, két idősödő, a közvélemény által már jól ismert és egyenként közepes tetszésű jelölttel, most hatalmas lökést kaphat, és az idővonalak is bizonytalanná válnak.

Biden és Trump nemrég egy szokatlanul korai televíziós vitában állapodott meg, június 27-én a CNN által rendezett összecsapásban Atlantában. Ez pontosan két héttel Trump ítéletének dátuma előtt történik. Lehetetlen feltételezni, hogy a bűnper nem lesz az elnöki vita fontos alkotórésze vagy érzelmi eleme.

A vita után várható ítéletet (csütörtök) szinte azonnal követi a republikánusok nemzeti konvenciója Milwaukee-ban, július 15-én (hétfőn). Azaz Trump büntetésének kimondása és elnökjelöltté választása szinte egyidőben történik.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »