Transznemű lesz Biden egyik miniszterhelyettese

Transznemű lesz Biden egyik miniszterhelyettese

Rachel L. Levine lesz a Biden-kormány egészségügyi miniszter-helyettese. Ő az első transznemű, aki az USA szövetségi kormányában ilyen magas tisztséget kap.

Rachel L. Levine lesz a Biden-kormány egészségügyi miniszter-helyettese, jelentették be kedden.

Ő az első transznemű, aki az USA szövetségi kormányában ilyen magas tisztséget kap – írja a Hirado.

Kikérte magának a megszólítást

Uram, miért küldi vissza a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket a kórházból az idősotthonokba? – nagyjából így lehet összefoglalni a KDKA rádió műsorvezetője, Marty Griffin kérdését, melyet többször is föltett 2020 májusában Rachel L. Levine-nek, aki akkor Pennsylvania szövetségi állam egészségügyi minisztere volt.

Levine érdemi választ nem adott csupán egyetlenegy dologgal volt elfoglalva:

kikérte magának, hogy a műsorvezető őt „uram”-nak szólította.

Hírdetés

Rachel L. Levine az általa újabban viselt női nevet csak az utóbbi időben használja. Az 1957-ben született gyermekgyógyász élete nagy részét ugyanis Richard L. Levine néven, férfiként élte le. Élerajzával kapcsolatosan azt olvashatjuk: korábban még rabbijának sem beszélt arról, hogy ő nőnek érezné magát.

Fő a szakértelem

A Politico című lap – a nőket jelölő „she” személyes névmást használva és „woman”-ként, asszonyként hivatkozott Levinre. A politikus szakmai múltját bemutatva ismerteti és idézi Joe Biden méltatását is. A megválasztott elnök szerint „Dr. Rachel Levine biztosítja azt a szakértelmet, amely szükséges a járvány átvészeléséhez”.

Biden kiemelte: e szakértelem az irányítószámtól, fajtól, vallástól, szexuális irányultságtól, nemi identitástól vagy fogyatékosságtól függetlenül érvényesül.

A politikus az irányítószámokra azért utalt, mert tanulmányok születtek az elmúlt évtizedekben arról,

hogy a „zip code” erőteljesen meghatározza, hogy az adott régióban vagy városnegyedben élő ember milyen ellátottságban részesül,

sőt, hogy milyenek a munkaerőpiaci és egyéb esélyei vagy a társadalmi mobilitása.

A megválasztott elnök (aki arra kérte az amerikaiakat, hogy – mint arról az AP beszámolt – hivatali ideje első 100 napja alatt viseljenek maszkot a vírus terjedésének lassítása érdekében) elmondta, megkezdte a tárgyalásokat 1,9 milliárd dolláros, a pandémia leküzdését célzó programjáról.

A Politico is felidézi: eddig 400 ezer ember vesztette életét az Egyesült Államokban a koronavírus-járványban.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »